Adalet Bakanı Gül'den yeni yargı dönemine dair çarpıcı açıklamalar

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, soruşturma ve davaların tamamlanma sürelerinin önceden ilan edilmesini öngören "Yargıda Hedef Süre" uygulamasına ilişkin merak edilenler hakkıda bilgi verdi. Gül, bilirkişilerin raporlarının zamanında ulaştıraraması durumunda ise o görevlinin listeden çıkarılacağının altını çizdi.

Yayınlanma: 04.09.2018 - 11:28
Abone Ol google-news

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TRT Haber canlı yayınında, "Yargıda Hedef Süre" uygulamasıyla ilgili olarak merak edilenler hakkında bilgi verdi.  Kısa süre önce Hakim ve Cumhuriyet savcılarının Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sisteminden (UYAP) her bir dava ya da soruşturma için öngörülen hedef süreleri görebileceğine dair yazı gönderildiğini hatırlatan Gül'ün açıklamalarından bazı bölümler şöyle:


Adalet Bakanlığının uzun süredir çalışmalarını yürüttüğü " Yargıda Hedef Süre" uygulaması pazartesi başladı. Bu çalışmada amaçı yargılamanın ön görülebilir olmasıdır. Şair Abdurrahim Karakoç'un dediği gibi, yargıda 'Bu dava dedemden kaldı' anlayışı var. Vatandaş dava açtıktan sonra 'Allah bilir ne zaman biter' düşüncesiyle adliyeden ayrılıyor. Davaları öngörülemeyen durumdan çıkarmayı hedefliyoruz. Bin 457 dava 220 soruşturma türü için hedef süre belirledik. Bunların üzerinde çalışacağız. Dava 300 gün içinde karara bağlanamıyorsa bunun nedenlerini inceleyeceğiz. Bilirkişi 7 ay içinde raporunda hazırlamayadıysa ve bu nedenle davada gecikme yaşanıyorsa bilirkişilik listesinden çıkarılacak. Vatandaşın önünde şeffaf ve ön görülebilir bir süre olacak..."


2 yeni İstinaf mahkemeleri açılığyor

Adalet Bakanı Abdulhamit, Gül İstanbul ve Ankara'daki "İstinaf Mahkemeleri"inde yığılma olduğunu belirterek, "Sakarya ve Konya'da İstinaf Mahkemesi kuruyoruz. Böylece yığılmaları da önlemeyi amaçlıyoruz" dedi. 

İcra ücreti alınmayacak 

Boşanmış ailelerde, çocuk tesliminin icra daireleri aracılığıyla yapılmasına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Gül, bu konuda Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı ile bir çalışmaları bulunduğunu ancak araya seçimlerin girdiğini belirterek, "Çocuk, baba ya da anne, mahkeme kararıyla diyelim haftanın bir günü görmesi gerekiyor hakkı var. Bu hakkı karşı taraf vermeyince elbette bir şekilde bir otorite çocukla teması sağlayacak." ifadesini kullandı.

Bakan Gül, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Şu anki uygulamada anne ya da baba karşı taraf göstermeyince 600-700 lira yaklaşık bir meblağ yatırıyor, icraya parayı ödüyor, kendi çocuğunu görmeye gidiyor. Biz diyoruz ki 'baba ya da anne bir ücret karşılığı değil, gösterilmemesi halinde bu ücreti almayalım.' Maliye Bakanlığımızla da görüştük. Bu konuda yıllardır, 1930'lardan beri uygulanan bu sisteme son verecek şekilde bir para ödeyerek çocuğunu görme usulünden vazgeçtik. Elbette nasıl daha insani sistem olacak, Aile Bakanlığı ile de çalışıyoruz. Ama her halükarda anne ya da baba göstermeyince bir otorite bu, alıp anne ya da babaya verecek. Ama en azından biz bir mal gibi bir eşyayı icradan alır gibi bir para ödeyerek alma usulüne son vereceğiz. Bu konuda çalışmalarımızı yapıyoruz."

Anne babalara da seslenen Gül, her şeyden önce ailelerin kendi aralarındaki ihtilafı çocukları kullanmadan çözmelerini istedi.

Kadro bekleyenlere müjde

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Adalet Bakanlığına alınacak yeni kadrolara ilişkin de bilgi verdi. Gül, adalet teşkilatı ve cezaevi personelinin yükünü azaltmak için 15 bin personel için müracaatların başlayacağını vurgulayarak, 1000 adli hakim ve savcı için de aralık ayında müracaatların alınacağını bildirdi.

Gül, "100'de idari yargı hakimlerimizi alacağız. Bunu ilk defa burada söylüyorum. İdari yargı özellikle çok uzun yıllardır bekleniyordu. 1000 adli hakim ve savcı alacağız. 100 idari yargı hakimi, 15 bin de personel alacağız. 4 bin civarında hakim ve savcı FETÖ'den ihraç olmuştu, bu sayıyı tamamladık." diye konuştu.

Hakim yardımcıları geliyor

Yargı sistemine dönük yeni çalışmaları olduğunu aktaran Gül, hakim yardımcılığı gibi eğitim süresini uzatacak 3 yıllık bir eğitim süresinin planlandığını bildirdi.

Olağanüstü dönemin geride kaldığını ve artık normal sürecin işlediğini belirten Gül, hukukun daha tecrübeli, öngörülebilir haline ulaşacaklarını ifade etti.

Bakan Gül, "Bu çerçevede kürsüye çıktığında artık 3 yıl bir hakim nezaretinde belli işlemleri yapmış, bir anlamda stajını, eğitimini hem teori, hem pratiğini artırmış ondan sonra kürsüye gelecek bir sistemi planlıyoruz. Bu da yargıya güveni artıracak önemli bir konu. Bir diğer çalışmamız da hukuki yeterlilik sınavı masamızda. Bu reform belgemizde bunu çalışacağız. Hukuk mezunları bir sınava girecek, o sınavdan sonra, avukatlar dahil, noterler dahil, bu sınavdan sonra mesleki yeterliliklerine göre hukuk hizmetini verecekler." değerlendirmesini yaptı.

 

<haber-dikey:1070334>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler