Avukata dayağa barodan tepki: O komiserin de bir avukata ihtiyacı olacak

İstanbul Barosu, kadın avukatın polis merkezinde dövülmesi olayı ile yazılı açıklama yaptı. İstanbul Barosu, açığa alınan polislerle ilgili davanın takipçisi olacaklarını belirterek, "Görevini yapan kadın avukata şiddet uygulayan polis komiserinin de, mahkemede kendisini savunmak için bir avukata ihtiyacı olacak" dedi.

Yayınlanma: 05.09.2018 - 14:44
Abone Ol google-news
<video:1072704>

 

 

Baronun açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

Bayrampaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü Araştırma Büro Amirliğinde bir avukat, görevli komiser tarafından darp edilmiş ve kendisine silah doğrultularak ateş edilmiştir.

04.06.2018 tarihinde, şüpheli müvekkilinin ifade vermesi için onunla birlikte Emniyet Müdürlüğüne giden meslektaşımız, sigara içmek üzere avluya çıktığı sırada karşılaştığı görevli komiserinin saldırısına uğramıştır. Emniyet Birimindeki diğer bir polis memuru tarafından getirilen sopalarla, sol koluna defalarca vurulan meslektaşımıza, daha sonra da bir başka polis memurunun getirdiği silahla ateş edilmiştir. Komiserin bu silahı olay yerinde bırakıp gitmesinden sonra gelen bir kadın görevli de meslektaşımıza aynı silahı doğrultmuştur.

Meslektaşımız, bir avukata yaraşır bilgi ve kararlılık ile darp raporu aldıktan sonra Cumhuriyet Savcılığına müracaat ederek şikayette bulunmuştur. Soruşturma kapsamında bir hafta sonra anılan mahalde Cumhuriyet Savcısı talimatıyla kamera kayıtları çerçevesinde suç aletleri ele geçirilmiş.

Açığa alındılar 

Komiser, iki polis memuru ve kadın görevli gözaltına alınmış, tutuklama istemiyle Mahkemeye sevkedilmiş, adli kontrol kaydıyla serbest kalan şüpheliler için idari emirle “açığa alma” işlemi yapılmıştır.

O polisi de bir avukat savunacak 

Şimdi bu şüphelileri de bir avukat savunacaktır. Bu gerçeklik, görevini yaparken bir avukata karşı takınılması gereken tavrı anlatan en temel olgudur. Avukatın soruşturma ve kovuşturma safhasında aldığı rolün, özü itibariyle adil yargılanma hakkının gerçekleşmesi için ne denli önemli olduğu da bu vesile ile anlaşılmış olmalıdır. Ancak bilinmelidir ki, bu dava, İstanbul Barosu tarafından “özel bir ilgi ile” takip edilecektir. Maruz kalınan muamele, sadece meslektaşımıza karşı değildir. Soruşturma safhasında yasal gerekliliklerin yerine getirilmiş olmasına ilişkin yaklaşımlar, aynı zamanda kovuşturma safhasındaki beklentilerimizdir. Avukatın görevini ifa ederken karşılaştığı bu türden eylemler, tıpkı yargıç ve savcılara yapılmış eylem niteliği taşımakta olması nedeniyle, sadece bir avukat için değil, onu aşan bir boyutta ağırlık taşımaktadır. Bu nedenle iddianamenin düzenlenmesini takiben, yargılama sırasında meslektaşımızın yanında yer alacağız. Öylece, mesleğimizin ifasında karşılaştığımız zorlukların aşılmasında sadece dayanışma göstermenin değil, onunla birlikte yargının avukat dışındaki süjelerinin de katkılarını almış olacağız"

Ne olmuştu 

Geçtiğimiz günlede, İstanbul Barosuna kayıtlı bir kadın avukat, şüpheli sıfatı ile emniyette bulunam müvekkilinin ifadesinde hazır bulunmak üzere gittiği Bayrampaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü Araştırma Büro Amirliği'nde görevli bir komiser tarafından binanın ablusunda saldırıya uğramış ve kendisine silah doğrultulmuştu. Avukatın, olaydan sonra darp raporu alarak savcilığa şikayette bulunmasi üzerine görevli komiserle birlikte olaya karışan 2 polis memuru açıga alınarak haklarında dava açılmıştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler