Birleştirici yaşama çağrı: Vegfest başlıyor

Türkiye’nin ilk uluslararası vegan festivali İstanbul Vegfest, bugün ve yarın Sarıyer Life Park’ta düzenlenecek

Yayınlanma: 08.09.2018 - 00:06
Abone Ol google-news

Türkiye Vegan Derneği’nin (TVD) düzenlediği Uluslararası İstanbul Vegfest, bugün ve yarın Sarıyer Life Park’ta çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilecek. Festival aynı zamanda Türkiye’nin ilk uluslararası vegan festivali olma özelliğini taşıyor. Vegan-Vejetaryen Ürün Sertifikası V-Label’in sponsorluğunda yapılacak festival, atölyeler, gösteriler ve konserlerden oluşan programı ile tüm veganları ve bu beslenme biçimine ilgi duyanları bir araya getirmeyi hedefliyor. Etkinlik geliri ise Çiftlik Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi Projesi’nde kullanılacak. Festivalin çıkış noktasını, içeriğini ve Türkiye’deki vegan tüketicilerin yaşadığı sıkıntıları, TVD Başkanı Ebru Arıman ile konuştuk. Arıman, “Bu festivallerin amacı, bizden olmayan kitleler üzerinde farkındalık yaratmak. Bütün zenginlikleri bir arada görebilmek daha fazla ilham veriyor” diyor.

Kapsamlı içerik

Dünyada uzun yıllardır bu tür festivaller genellikle VegFest adıyla düzenleniyor. TVD ise 2 yıldır VegFest’in Türkiye etkinliklerini organize ediyor. “İlk etkinliği Didim’de organize etmiştik” diyen Arıman, “Etkinliğin İstanbul ayağına uluslararası bir yapı kazandırdık. Hayvan hak ve özgürlükleri anlamında tüm kazanımları destekliyoruz” dedi. Dernek olarak uluslararası görevlerinin olduğunu ancak yerel organizasyonların dışına çıkamadıklarını fark ettiklerini söyleyen Arıman, bu festivali de bu amaçla daha birleştirici olmak adına düzenlediklerini anlattı. Festivalin dolu bir içeriğinin olacağına dikkat çeken Arıman, “Birçok önemli ödül alan Dominion adlı belgeselinin de ilk kez Türkiye’deki gösterimini Türkçe yapacağız. Bilimsel atölyeler düzenlenecek. Ve birçok soruya cevap olacak birbirinden farklı çalışmalar 2 gün boyunca festival ziyaretçilerini bekliyor olacak” diye konuştu. Festival kapsamında ayrıca, Seksendört, Fatma Turgut, Under the Black Flag ve Deli Müjgan gibi müzisyenler ve gruplar da sahne alacak.

Dünya mutfağı harmanlanacak

Festival kapsamında Avrupa’daki vegan organizasyonlara ve hayvan hakları örgütlerine çağrılarda bulunduklarını, dünyadaki benzer etkinlikleri incelediklerini söyleyen Arıman, yerel mutfaklarla uluslararası mutfakları veganlar için yan yana getireceklerini belirtti. Arıman, “Bu festivalde Hindistan, Çin ve Meksika mutfağından yabancı örnekleri sergilerken Malatya, Eskişehir, Marmaris gibi yerel mutfaklarımızın da aslında veganlar için ne derece zengin olabildiğini göreceğiz. Bu yılın konuk belediyesi Malatya oldu. Malatya Belediyesi, birbirinden farklı otlarla yapılmış yemeklerini sergilerken meşhur kiraz yaprağı sarmasını da ilk kez kaju yoğurduyla veganların beğenisine sunuyor olacak” dedi.

Vegan sayımında adım yok

Veganlığın Türkiye’deki bilinirliği her geçen gün artıyor ancak ülkede ne kadar vegan tüketici olduğuna ilişkin henüz net bir bilgi yok. Türkiye Vegan Derneği’nin (TVD) Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) vegan sayımı yapılması için bir başvurusu olmuştu ancak Ebru Arıman, hâlâ bir geri dönüşün olmadığını söyledi. Arıman, “TÜİK, Ulusal beslenme anketine başta 2 soru ile veganvejetaryen popülasyonun tespiti noktasında bize bir şans vermiş olsa da daha sonra bu çalışmayı ileri bir tarihe ertelediğini bildirdi. Henüz kendilerinden bu konuda gelen ikinci bir girişim yok. Zaman zaman talebimizi yeniliyoruz ve yenilemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler