Akdamar’da 3 yıl sonra ayin

Van’ın Akdamar Adası’ndaki tarihi kilisede güvenlik gerekçesiyle 3 yıldır yapılmayan ayin, yurtiçi ve yurdışından gelen yüzlerce kişiyle gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da takip ettiği ayini, Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan yönetti. Konuklar güvercin uçurdu, ilçede barış ve kardeşlik sofrası kuruldu.

Yayınlanma: 09.09.2018 - 23:09
Abone Ol google-news

Van’ın Gevaş ilçesinde bulunan ve adayla aynı adı taşıyan tarihi Akdamar Kilisesi’nde 3 yıldır yapılamayan ayin, dün gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da takip ettiği ayini, Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan ve beraberindeki Episkopos Sahak Maşalyan, Patrik Genel Vekil Yardımcısı Rahip Mağakya Beskisizyan yönetti. Ayine Türkiye’den ve yurtdışından yüzlerce kişi katıldı.

“Van şehri huzur içinde”

Ayini yöneten Ateşyan, yaptığı konuşmada Nuh Peygamberi anlattı. Ateşyan, “Nuh Peygamber, gemideyken, geminin kapılarını açamadı. Çünkü dalgalarla mücadele ediyordu. Ufak bir pencereden güvercin gönderdi haber alabilmek için, güvercin ağzında zeytin dalıyla döndü. Her yerin sakin olduğunu, huzur içinde olduğunun müjdesini verdi. Ondan sonra Nuh Peygamber geminin kapılarını açtı. Dalgalı bir dönem ülkemizde de yaşandı. O dalgalı üç yıl içinde biz de Akdamar’ın kapılarını açamadık. Dualarımızı Tanrı’ya yükseltemedik. Ancak güvercin bize haber getirdi. Van şehri huzur içinde” diye konuştu.

Bakan Ersoy: Adaya su getiriyoruz

Ayini bir süre takip eden Bakan Ersoy, daha sonra kilisenin güney tarafında toplanan misafirlerle sohbet ederek, güvercin uçurdu. Ersoy, ortak değerleri beraber yaşadıklarını belirterek şöyle konuştu: “Biliyorsunuz son 3 yıldır güvenlik gerekçesiyle ayinlere ara verilmişti. Bu yıl tekrar güvenlik ortamı tesis edildiği için ayinlere başladık. Temennimiz bundan sonra da kesintisiz şekilde ayinlerin Akdamar Kilisesi’nde devam etmesi. Küçük bir müjde vermek istiyorum, Kasım ayına kadar kıyıdan tatlı su boru hattı döşüyoruz. Kasım ayında ise başlıyoruz. Adaya su getiriyoruz. Bundan sonra geldiğimizde adayı inşallah yemyeşil göreceğiz.”

“Güvenlik endişeleri başlamadan önce dünyanın birçok yerinden turist çekiyordu”
Akdamar Adası ve Van’ın turizm açısından çok önemli bir yerde olduğunu vurgulayan Ersoy, “Van’ın iki önemli gelir kaynağı var. Biri hayvancılık, önemli bir kısmı da geçmişten gelen turizm gelirleridir. Önümüzdeki yıl itibarıyla Türkiye genelinde 6 mega projeyi yapacağımız bölgeler belirliyoruz. Bu bölgelerin biri Van olacak. Özellikle Van Gölü çevresinde birkaç mega proje yapacağız. Güvenlik endişeleri başlamadan önce dünyanın birçok yerinden turist çekiyordu. Tekrar bir canlılık ve pazar çeşitliliği getirmemiz gerekiyor” dedi. Düzenlenen ayine katılan din adamları ve yurttaşlar, ayinin ardından Gevaş Belediyesi’nce kurulan “Barış ve Kardeşlik Sofrası”nda bir araya geldi.  


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler