'Anneler'den suç duyurusu: 'Bir aile gibi oturduk'

Cumartesi Anneleri, 700’üncü hafta eylemlerine yönelik polis saldırısına ilişkin İçişleri Bakanı ve diğer yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu. Adliye önünde açıklama yapan Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak, “Biz orada bir aile gibi oturduk” dedi. Cemil Kırbayır’ın kardeşi Fatma Kırbayır ise “Bize terörist diyemezler. Benim ağabeyimi, bu anaların evlatlarını bulsunlar” diye konuştu.

Yayınlanma: 10.09.2018 - 23:14
Abone Ol google-news

Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyeleri, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü haftasına yönelik polis şiddeti ve saldırılarına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Beyoğlu Kaymakamı Savaş Ünlü hakkında suç duyurusunda bulundu.
Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunan aileler, dilekçelerini savcılığa teslim etmelerinin ardından adliye önünde açıklama yaptılar. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ahmet Şık, Ali Kenanoğlu ve Saruhan Oluç da destek verdi. “Kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz” pankartının açıldığı açıklamada, kayıp yakınları, “Hakaretlerini Soylu’ya iade ediyoruz” ve “Hukuk dışı yasaklara son” dövizlerini taşıdı. İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Soylu’nun yaptığı açıklamayla gerçekleri çarpıttığını belirterek, “Cumartesi Anneleri’ne uygulanan yasak ülkenin anayasasına, uluslararası sözleşmelere ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) aykırı” dedi. Basın açıklamalarıyla sonuç alamadıklarını ifade eden Yoleri, 3 ayrı suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Yoleri, “Bunlardan birincisi; Soylu’nun annelere yaptığı hakaret ve gerçek dışı söylemlere yöneliktir. Çünkü Soylu’nun sarf ettiği sözler, anneleri terörizmle bir araya getirerek halkı kin ve düşmanlığa tahrik ediyor. İkincisi; 700’üncü hafta eylemine yönelik hükümsüz yasak kararı ve polis şiddeti nedeniyle sorumlular hakkında suç duyurusu. Üçüncü suç duyurusu ise şiddete uğrayanların bireysel suç duyurularıdır” ifadelerini kullandı.

İHD Gözaltında Kayıplar Komisyonu Üyesi Sebla Arcan da, “Erdoğan 2011’de annelerle görüştüğünde ‘bu anneler bizim annelerimiz’ dedi. Şimdi ne oldu da bu anneler terörist oldu?” diye konuştu. Kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız da, “Vicdanlı insanların yanımızda olmasını bekliyoruz. Soylu’nun söylediği lafların aynısını kendisine iade ediyorum. Bizim davamızı çürütemezler. Ben anayım. Onlara evlat verdim. Benim evladımı nasıl aldılarsa bana verecekler. İnsanız biz de, yeter artık” dedi.

Orada aile gibi oturduk

Kaybedilen Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak da, “Biz kimseyi rahatsız etmedik 23 senedir. Benim çocuğum hiçbir şey yapmadı. Biz orada bir aile gibi oturduk” dedi. Kaybedilen Cemil Kırbayır’ın kardeşi Fatma Kırbayır ise “Babama kan kusturdular. Yalan söylediler. Babamdan utansınlar. Bize terörist diyemezler. Benim ağabeyimi, bu anaların evlatlarını bulsunlar. Cemil nerede? Ben kardeşimi arıyorum” diye konuştu.

 

 

 

<haber-yatay:1078744>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler