Çorlu'daki tren faciasında Bakan menfezi övdü

25 kişinin yaşamını yitirdiği Çorlu tren faciası için CHP’nin sorularını yanıtlayan Bakan Cahit Turhan, “Menfez 145 yıldır görevini yapıyor” dedi.

Yayınlanma: 15.09.2018 - 21:59
Abone Ol google-news

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 25 kişinin yaşamını yitirdiği Çorlu’daki tren faciasında CHP Tekirdağ milletvekillerinin sorularına benzer yanıtları verdi.

Kazanın meydana geldiği gün yaşanan yağışın çok kısa sürede, çok dar bir alanda ve hattın işletmeye açıldığı tarihten bugüne kadar görünmeyen miktarda gerçekleştiğine işaret eden Turhan,“Söz konusu menfez işletmeye açıldığı 1873 yılından itibaren (145 yıl) görevini eksiksiz yerine getirmiştir” dedi. Kazanın olduğu hat kesimimin riskli bölgeler kapsamı girmediğini belirten Turhan, “Kaldı ki yol bekçileri aynı yerde, sabit beklemeyip hat üzerinde günlük yaklaşık 10 km’lik mesafeyi gidip gelerek yaya olarak kontrol etmektedirler. Bu yöntem ansızın ve ani gelişen durumlarda yüzde yüz çözüm olmayacak olup, bekçinin geçmesini müteakip de hadiseler meydana gelebilmektedir” yanıtını verdi.

CHP’den tepki

Bu yanıta CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Kazanın olduğu menfezin 145 yıldır eksiksiz görevini yerine getirdiği, bugüne kadar hiçbir kaza olmadığı ifade edilmektedir. Bilimsellikten uzak bu müzelik anlayış, zaten kazanın nedenini özetlemektedir” dedi. Aygun, kaza olan bölgede 145 yıldır böylesi bir yağış görülmediği savunması yapıldığını anımsatarak, “Bu varsayım doğru olsa sürekli yağış altında olan İngiltere’de sürekli tren kazası meydana gelmesi gerekir. Üstelik 145 yıllık menfezde çağın gereklerine göre yenileme ve bakım yapmıyorsanız, doğa olayına sığınarak suçunuzu örtbas edemezsiniz” değerlendirmesini yaptı. Aygun, Türkiye’de sadece 39 tane yol bekçisi olduğu yönündeki sorusuna da çelişkili yanıt verildiğini kaydetti. Bakan Turhan’ın bir yandan “yol çavuşluğu, yol kontrol memuru” gibi unvanların kaldırılmadığı, adlarının değiştirildiği açıklaması yaptığına işaret eden Aygun, “Ama öte yandan da tren yolu kontrolünde yol bekçiliği sisteminin yüzde 100 bir çözüm olmadığı, yol bekçisi geçtikten sonra da hadiselerin meydana geldiğini söylemektedir. İnanmadığınız yol bekçiliği sistemini yıktığınız için bu kaza oldu” dedi.

Yaralılara ileri tarihe randevu

CHP’li İlhami Özhan Aygun, kazanın ardından halen bilirkişi raporunun çıkmamasının, kazada yaşamını yitirenlerin ailelerini incittiğini de belirterek “Bakın devletin en güvenli yolu olan trene binip, Çorlu’da kaza geçiren ve sakatlanan pek çok vatandaşımıza tedavi için ileri tarihlere gün veriliyor. Trakya Üniversitesi Rektörü bu konuda duyarsızdır. Sağlık Bakanı’nı arayarak sorunu çözdüm. Devleti, yaralanan vatandaşlarımıza sahip çıkmaya çağırıyorum” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler