Akdoğan’dan Fidan mesajı

Seçime kadar ‘başkanlık sistemi’ni deneyeceği belirtilen Erdoğan’ın vekil olmayan 3-4 ismin kabineye girmesine sıcak baktığı ifade ediliyor. Ancak AKP’li vekillerin buna tepki gösterebileceği değerlendiriliyor.

Yayınlanma: 22.08.2014 - 21:23
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın AKP’nin yeni genel başkanı ve başbakanlık için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu belirlemesinin ardından gözler yeni kabineye çevrildi. AKP kulislerinde, Erdoğan’ın genel seçime kadar geçecek sürede fiili olarak “başkanlık sistemi”ni denemek isteyeceği, bu nedenle şimdiye kadar bir bakanla sınırlı tutulan “dışarıdan bakan” sayısının 3-4’e çıkarılabileceği belirtiliyor. Ancak böyle bir uygulamanın milletvekillerinin tepkisini çekebileceği ve yasa tasarılarının TBMM’deki görüşmelerinde katılım açısından sıkıntı yaratabileceği kaydediliyor. Erdoğan tarafından önceki gün ismi açıklanan 62. hükümeti kuracak Davutoğlu’nun kabinesinde kimlerin liste dışı kalacağı, kimlerin yeni kabineye gireceğine ilişkin kulisler de hareketlendi. Erdoğan’ın, genel seçime kadar geçecek 10 aylık süreyi “başkanlık provası” olarak gördüğünü belirten parti yöneticileri, “Bu nedenle kabine bu provaya göre şekillenebilir. Dışarıdan bakan uygulamasında sayı artırılabilir” görüşünü dile getiriyor. Erdoğan, bugüne kadar dışarıdan bakan uygulamasını yalnızca bir bakanla sınırlı tutmuştu. 2011 seçimlerinden önce Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu yasama döneminde ise İçişleri Bakanı Efkan Ala, dışarıdan bakan olarak atanmıştı. Yeni kabinede ise bu sayının 3-4’e çıkarılabileceği dile getiriliyor. Parti kulislerinde, “Bu kadar milletvekili dururken dışarıdan bakan sayısının artırılması milletvekilleri arasında bir rahatsızlık yaratabilir.  Bu da hem Meclis çalışmalarına katılma hem de hükümet tasarılarının yasalaşmasında sıkıntı yaratabilir” görüşü dile getiriliyor.

Kurtulmuş ve Fidan’ın adı da geçiyor

Dışarıdan bakan olarak AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, MİT Müsteşarı Hakan Fidan başta olmak üzere bürokratların da adı
geçiyor. Erdoğan’ın danışmanı ve Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Fidan’la ilgili iddialara “MİT Müsteşarı üzerinden spekülasyon yapmayı doğru bulmam. Hassas bir görev. Birçok göreve de layıktır. Bu tür polemiklerin içine sokulması bundan sonra yürüteceği görevlere zarar verebilir. Ben adının geçirilmesini doğru bulmuyorum” dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü isteyen Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay başta olmak üzere 3 döneme takılan bakanların durumunun ne olacağı merak ediliyor. Yeni kabineye Erdoğan’ın danışmanı Yalçın Akdoğan, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin girebileceği kaydediliyor. Son revizyonda kabineye giren isimlerin ise yerlerini koruyacağı belirtiliyor. 

Gül ekibi ne yapacak?

Davutoğlu’nun seçiminin ardından partiye genel başkan olarak dönüşü 2015 seçimleri sonrasına kalan Gül ve parti içindeki Bülent Arınç başta kendisini destekleyenlerin ne yapacağı da merak ediliyor. Gül ekibinin, 2015 seçimlerine kadar gelişmeleri izleyeceği ve bekleyeceği belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler