İki kişinin öldüğü kavgaya ilişkin Vali'den açıklama

Şanlıurfa'da komşu iki aile arasında çıkan gerginliğin kavgaya dönüşmesi sonucu 2 kişi yaşamını yitirdi. Olaylarına ardından sokağa çıkan bir grup "Suriyelileri istemiyoruz" sloganları atarak iş yerlerine saldırdı. Olayla ilgili 45 kişi gözaltına alınırken, 639 Suriyeli ise Göç İdaresi tarafından sınır dışı edildi. Sosyal medya hesabından video yayınlayan Suriyeli baba Ahmet Sabra, Türkçe bilen kızıyla sağduyu çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 29.09.2018 - 21:40
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1096289>

Geçen perşembe günü Osmanlı Mahallesi'nde birbirine komşu olan Türk ve Suriyeli ailelerin çocukları arasındaki tartışma aileler arasında kavgaya dönüştü.

Kavgada, tüfekten çıkan saçmalara hedef olan 5 kardeşten Mahmut ve Mesut Dağ yaşamını yitirirken, 3 kişi yaralandı.

Yaşananların ardından sosyal medyada örgütlenerek sokaklara çıkan ve Suriyelilerin iş yerlerine saldırıda bulunan 45 kişi gözaltına alındı.

SURİYELİLERİN İŞ YERLERİNE SALDIRI

Bugün öğleden sonra kent merkezinde toplanan çok sayıda kişi camlarını kırdıkları Suriyelilerin işyerlerini tahrip etti.

Kentin birçok bölgesinde Şanlıurfa Valisi ve diğer yöneticilerin sağduyu çağrısına rağmen yüzlerce kişi sokağa çıktı. Haşimiye Meydanı ve Atatürk Mahallesi başta olmak üzere birçok bölgede toplanan yüzlerce kişi, 'Suriyeli istemiyoruz' sloganları atarak çevrede bulunan Suriyelilere ait işyerlerinin camlarını kırarak tahrip etti. Polislerin müdahale ettiği kalabalıktaki bazı kişiler gözaltına alınırken, birçok işyerinde hasar oluştu. Gerginliğin devam ettiği kente çevre illerden de takviye polisler gönderildi.

45 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Suriyelilerin iş yerlerine zarar veren 30 kişi ile sosyal medya paylaşımları ile halkı provoke eden 15 kişi gözaltına alındı. Kent merkezindeki gerginlik polisin müdahalesiyle sonlandırılırken, gözaltına alınan 45 kişinin sorgulanmasına başlandı. Öte yandan çeşitli suçlara karıştığı saptanan 639 Suriyeli ise Göç İdaresi tarafından sınır dışı edildi.

ÇADIRKENT KAPATILIYOR

Öte yandan kentte gerginlik sürerken Akçakale ilçesinde Suriyeli sığınmacıların barındığı Süleyman Şah Konaklama Tesisi'nin kapatılacağı bildirildi.

Göç İdaresi'nin aldığı karar doğrultusunda 2012 yılında kurulan Suriye'nin Telabyad kentine 5 kilometre uzaklıktaki Süleyman Şah Konaklama Tesisi'nin kapatılacağı duyuruldu. Kampta barınan 22 bin 222 kişiyi de bu karar hoparlörler aracılığıyla duyurulmaya başladı. Kapatılma kararı alınan kampta barınan sığınmacılardan isteyenlerin Suruç ilçesinde bulunan çadır kente taşınacağı, kamp dışına veya farklı bir kente gitmek isteyenlere ise maddi yardımda bulunulacağı kaydedildi. Yetkililer, Pazartesi günü başlayacak olan tahliyelerin 26 Ekim'de sona ereceğini bildirdi.

 

<video:1098110>

 SAĞDUYU ÇAĞRISI

Suriyeli baba Ahmet Sabra Suriyelilere yönelik artan saldırılara karşılık Türkçe bilen kızı Şerza Sabra aracılığıyla çektiği videoyu sosyal medya hesabından yayınladı.

Kısa sürede ilgi gören videoda Suriyeli baba Ahmet Sabra'nın Arapça konuştuğunu kızı Türkçeye çevirerek sağduyu çağrısında bulundu.

ŞANLIURFA VALİSİ: HUKUK DIŞI OLAYIN CEZASINI VERECEĞİZ

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, kentteki silahlı kavgaya ilişkin, "Kontrolümüz dışında gerçekleşen hukuk dışı her olayın cezasını vereceğiz." dedi.

Valilik tarafından Polisevinde Vali Abdullah Erin başkanlığında, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Eyüp Sabri Kirişçi, Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, Türk ve Suriyeli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kanaat önderlerinin katılımıyla kentte 3 gün önce meydana gelen silahlı kavgayla ilgili "Şanlıurfa İstişare Toplantısı" düzenlendi.

Vali Erin, burada yaptığı konuşmada, kavganın ardından gerekli adli ve idari soruşturmaların sürdürüldüğünü söyledi.

Şanlıurfa'da yıllardır Suriyelilere yönelik ciddi insani yardım faaliyetlerinde bulunulduğunu vurgulayan Erin, söz konusu yardımların emniyetin kontrolünde gerçekleştirildiğini anlattı.

Herkesin söz konusu kavgadan ders çıkarması gerektiğini savunan Erin, şöyle konuştu:

"Hepimiz bu olaylardan ders çıkarmalıyız, hem Suriyeli kardeşlerimiz hem de Şanlıurfalı kardeşlerimiz, hepimiz bu olaydan ders çıkarmalıyız. Yeni bir başlangıç yapıp, Suriyelilerle kardeşliğimizi devam ettireceğiz. Hiçbir şekilde Suriyeli kardeşlerimiz endişeye kapılmasın. Onlara yönelik hiçbir olumsuz tutum oluşmaması için bizler, emniyet ve jandarma teşkilatımızla hep birlikte ayaktayız, mücadele ediyoruz. Hiçbir olumsuzluğa müsaade etmeyeceğiz. Kontrolümüz dışında gerçekleşen hukuk dışı her olayın cezasını vereceğiz. Bu olayı gerçekleştiren, cinayeti işleyen ve onlara destek olan 8 kişi tutuklanmıştır."

Basına kapalı yaklaşık 3 saat süren toplantıda, Türk ve Suriyeli katılımcıların görüş ve önerilerinin dinlendi.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler