Vefa Kartal 86 gündür ölüm orucunda: TTB’nin ziyaret başvurusu kabul edilmedi

Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Vefa Kartal, tedavisi yapılmadığı ve hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için 86 gündür ölüm orucunda. TTB heyeti Kartal’ı ziyaret etmek istese de Adalet Bakanlığı’na yapılan başvuru kabul edilmedi. Kartal’ın kardeşi Umut Kartal’da, 5 gün öncesine kadar düzenli bilgi akışı sağlandığını, son 5 gündür aile, avukat görüşme taleplerinin reddedildiğini, ağabeyinin hayatından endişe ettiklerini açıkladı.

Yayınlanma: 29.09.2018 - 22:21
Abone Ol google-news

Hasta tutuklu Vefa Kartal’ın tutulduğu Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde başlattığı ölüm orucu eylemi bugün 86’ncı gününde. Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) bağlı İstanbul ve Tekirdağ tabip odaları cezaevine sağlık heyeti göndermek için Pazartesi günü Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştu. Ancak heyetin, durumu kritik olan Kartal’la görüşmesi için yaptığı başvuruya olumlu yanıt gelmedi. 18 Eylül 2017’den bu yana tek kişilik hücrede tutulan Kartal’ın sağlık durumu kritik aşamaya gelirken, kardeşi Umut Kartal ağabeyinin bilincinin kapandığını bildirmişti. Ağırlaştırılmış müebbet cezası aldığı için görüşleri 15 günde bir yapılan Kartal’ın 10 Ekim’e kadar görüş yapması engelleniyor. Ailesi, Kartal’dan 5 gündür haber alamıyor. Bu durum da, bilinci kapalı olan Kartal’a zorla müdahale edildiğinden şüpheleniliyor. Umut Kartal, görüşme taleplerinin son 5 günde reddedilmesinin kendilerini ciddi anlamda kaygılandırdığını belirtti. Kartal, “Ağabeyimin sağlık durumunun geri dönülemez noktaya geldiğini, başına birşey geldiğini düşünüyoruz. Aksi halde bizi görüştürürlerdi” dedi. Cezaevi idaresinin bir an önce ağabeyi Vefa Kartal’ın sağlık durumuna ilişkin bir açıklama yapmasını isteyen Kartal, ağabeyinin cezaevinden herhangi bir sağlık kuruluşuna götürülmesi halinde, cezaevi idaresi bilgi vermedikçe haberdar olmalarının mümkün olmadığını da söyledi. Kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapan ve Vefa Kartal’a sahip çıkılmasını isteyen Umut Kartal, hafta başında yeniden görüşme talebinde bulunacaklarını açıkladı.

“Kardeşimin ölümüne seyirci kalmayın”

Umut Kartal, kardeşinin durumuna dikkat çekmek ve kardeşinin ölümüne sessiz kalınmaması çağrısında bulunduğu bir mektupta kaleme aldı. Mektubunda Vefa’yı öldüren/öldürecek olanın sessizlik ve suskunluk olduğuna dikkat çeken Kartal, tüm STK ve kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı. Ölümlere alışmayacağını ve sonuna kadar direneceklerini belirten Kartal’ın mektubu şu şekilde:“Ölüm orucunda kritik bir aşamaya girildiğini bilyoruz. Ailenin haber alma hakkı hukuksuz bir şekilde engelleniyor. Avukat görüşü dahi yapılamıyor, bu engellemeleri kabul etmiyor ve Adalet Bakanlığı’nın bu tutumunu anlamakta zorlanıyoruz. Kardeşimizi de öldürtmeyeceğiz. Alışması istenen sadece ailesi değil. Kamuoyunu da alıştırıyorlar. Gündemden düşürüp sessiz sedasız bir ölüme razı etmek istiyorlar. Yaratılmak istenen bu havaya kurumların da dahil olmaya başladıklarını görüyoruz. Bir suskunluk bir sessizlik söz konusu. Bir çağrı, bir mesaj, bir açıklamayla “Herşey tamam, yapılan herşey yapıldı” algısı yaratılıyor. Yapılan hiçbirşey yok. Göz göre göre ölüme yürüyen bir insan var. Vefa’yı 24 yıldır tutsak eden hasta eden devlettir. Bedenini çürüten devlettir. Alışmamızı isteyenlerdir. Vefa bizim onurumuzdur. Ve biz onurumuzun ölmesine müsade etmeyeceğiz. Ölümlere alışmayacağız sonuna kadar direneceğiz” diye yazdı.

Neden ölüm orucunda?
Hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için 82 gündür ölüm orucunda olan Kartal’ın talepleri şöyle:
Temel insan haklarının sağlanması
Cezaevi koşullarının düzeltilmesi
Tedavisinin yapılması

Kartal’ın sağlık sorunları

Yaklaşık iki yıl önce, beyin lobları arasındaki damarlarda şişme olduğu için beyin cerrahisine sevk edilen Kartal’da hepatit B, prostat, yüksek tansiyon, ülser, bağırsak sorunu, alerji gibi birçok sağlık sorunu mevcut. Hasta tutuklu Kartal, 18 Ağustos 2017 tarihinde İzmir 1 nolu F Tipi Cezaevi’ndeyken de hak ihlallerine karşı açlık grevine girmiş, bu eylemine 114’üncü günde son vermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler