Hakim ve savcılar Ekim'de sandık başına gidiyor

Yapısı 2010 değiştirilen Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSYK), ekim ayında yeniden şekillenecek. Anayasa değişikliğinin ardından 17 Ekim 2010 yılında yapılan seçimle gelen üyelerin 4 yıllık görev süreleri doluyor.

Yayınlanma: 25.08.2014 - 12:44
Abone Ol google-news

HSYK Kanunu'na göre, Kurul üyeliği seçimlerinin, dört yılda bir olmak üzere üyelerin görev süresinin dolmasından önceki altmış gün içinde yapılması öngörülüyor. Bu nedenle adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasında, 22 üyeli HSYK'nın seçimle gelen 10 asıl, 6 yedek üyesi için ekimde seçime gidilecek. Seçilen üyeler 4 yıl görev yapacak.

 

22 üyenin seçilme şekli

HSYK Genel Kurulu 22 üyeden oluşuyor. Kurulun Başkanı Adalet Bakanı, Müsteşar da Kurul'un tabii üyesi oluyor. Diğer 20 üyenin dördü cumhurbaşkanı tarafından hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar arasından doğrudan atanıyor.

Yargıtay Genel Kurulu 3, Danıştay Genel Kurulu tarafından 2 üye, Adalet Akademisi Genel Kurulunca da bir üye seçiliyor. Adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından ise 7'si adli, 3'ü idari yargıdan olmak üzere 10 üye seçiliyor.

Kurul üyelerinin geldiği kaynaklar şöyle: HSYK Üyelerinin Geldiği Kaynaklar Sayı 1 Adalet Bakanı 1 2 Adalet Bakanı Müsteşarı 1 3 İlk derece adli yargı hakim ve savcılarından 7 4 İlk derece idari yargı hakim ve savcılarından 3 5 Yargıtay Genel Kurulundan 3 6 Danıştay Genel Kurulundan 2 7 Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulundan 1 8 Hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar arasından Cumhurbaşkanınca seçilen üyelerden 4 Toplam 22

 

YSK takvimi yarın açıklayacak

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliği için yapılacak seçimlerde uygulanacak takvimi belirledi.

Takvimin yarın Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Takvime göre, Ekim ayı içinde, adaylık başvuruları ilanı, asılması, itiraz süresinin ardından kesin aday listesi ilan edilecek. Adaylıkları kesinleşenlerin soyadı alfabe sırasına göre oy pusulasındaki yerleri belirlenenecek. Seçmen listelerinin kesinleştirilmesi, adli ve idari yargı olarak ayrı ayrı sandık kurullarının oluşturulması işlemlerinin ardından belirlenen günde seçim yapılacak.

 

YARSAV listesini açıkladı

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), HSYK seçimlerindeki aday listesini açıkladı. HSYK seçimleri için çalışma yürüten Yargıda Birlik Platformu ise anket yoluyla aday listesini belirliyor. Platformun bu hafta içinde adaylarını açıklaması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler