Grup Yorum üyeleri yargıç karşısına çıktı

“Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” suçlamasıyla tutuklu bulunan 4’ü Grup Yorum üyesi 15 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması dün Çağlayan’da bulunan 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Yayınlanma: 03.10.2018 - 23:02
Abone Ol google-news

Duruşmada savunma yapan Grup Yorum üyesi Bahar Kurt, yargılamadaki esas amacın Grup Yorumu ve İdil Kültür Merkezi’ni terörize etmek olduğunu söyledi. Grup Yorum’dan çok şey öğrendiğini aktaran Kurt, “İdil Kültür Merkezi bizim evimizdir. Marketlerde satılan Kültür Bakanlığı onaylı albümümüz dosyada suçlama konusu yapılmış” dedi. İddianamedeki Bizim Anadolumuz isimli bir twitter hesabının kendisine ait olduğu yönündeki iddialara değinen Kurt, “Bunu söyleyen yalancı Berk Ercan isimli gizli tanık. Hem bu hesabın benim olduğunu söylüyorlar hem de ben gözaltındayken o hesabın benimle ilgili attığı tweetleri suç unsuru sayıyorlar. Bahsedilen adres kimlerin gözaltına alındığını yazıyor. Bu suç değildir” diye konuştu.

Kardeşliği öğretiyoruz

Grup Yorum üyesi Betül Varan ise kendisinin anti-emperyalist olduğu için suçlandığını söyledi.
Almanya’da doğduğunu belirten Varan, emperyalizmin tüm oyunları gören biri olduğunu belirterek, “Emperyalizm halkı kendi kültürüne yabancılaştırır. Emperyalizm doğru olanın halk kültürü değil, emperyalizmin ürettiği kültür olduğunu insanlara öğretir. Emperyalizm insanları yozlaştırma politikası tanklarından silahlardan daha etkilidir” dedi.

Kültürü yozlaştırmak emperyalizmin müziğe de el atıldığını aktaran Varan, “Güzel onurlu değerleri boşaltarak yerine emperyalizmin öğeleriyle doldururlar. Grup Yorum ise yoz çürümüş emperyalizm karşı mücadele eder. Emperyalizmin ürettiği bireycilik yerine kardeşliği ve yoldaşlığı öğretir” dedi. Emperyalizmin dünyadaki tüm katliamların sorumlusu olduğunu kaydeden Varan, Grup Yorum’un anti-emperyalist olduğu ve politik şarkılar söylediği için suçlandığını aktardı. “Ben bir sanatçıyım” diyen Varan özetle şunları söyledi: “Ya yoz kültüre sahip, kendi halkıma düşman bir sanatçı ya da halkın sanatçısı olacaktım. Emperyalizmin bana öğrettiklerini nasıl halkıma uygulayabilirdim ki. Bugün halk için sanat yapanlar yargılanıyor. Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum. Grup Yorum’u terörist olmakla suçluyorlar. Bütün çürümüşlüğün sebebi emperyalizm esas teröristtir. Halk İçin sanat yapmaktan gurur duyuyorum.”

Tecrit zorbalığı

Grup Yorum üyesi Helin Bölek de savunmasına cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini anlatarak başladı. Bölek mahkeme heyetine kendilerini tahliye etmemeleri halinde yaşanılan hak ihlallerinden sorumlu olacağını söyledi. Dokuz Grup Yorum üyesinin Türkiye’nin farklı hapishanelerinde tutuklu olduğuna dikkat çeken Bölek özetle şunları söyledi: “Bizlere önce sokakları meydanları yasakladılar, daha sonra festivalleri yasakladılar. Çember daraldıkça daraldı. Ancak biz şarkılarımızı, türkülerimizi söylemekten vazgeçmedik. Bazen kamyon üstünde, bazen evlerin çatısında söyledik şarklılarımızı. Bizler Grup Yorum’u Grup Yorum yapanın halk olduğunu söylüyoruz. Bu nedenle halktan tecrit edilmek isteniyoruz. Konserlerimiz yasaklandı. Kültür merkezlerimiz basıldı. Baktılar olmadı. Grup Yorum üyelerini aldılar. Bizler şu an burada olsak ta Grup Yorum 33 yıldır var. Olmaya da devam edecek.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler