Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Erdmann, Diyarbakır ve Mardin'e ziyarette bulunacaklarını açıkladı

Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann, Fransız Büyükelçi Charles Fries ile birlikte, Türkiye'ye, Güneydoğu ile ilgili olarak güçlü bir siyasi sinyal vermek üzere 5 ve 6 Kasım tarihlerinde Diyarbakır ve Mardin'e bir gezi düzenleyeceklerini söyledi. Uzun süredir Türkiye'nin güneydoğusuna büyükelçi ziyaretlerinin gerçekleşmemesi nedeniyle gezi, büyük önem taşıyor.

Yayınlanma: 04.10.2018 - 18:48
Abone Ol google-news

Almanya'nın Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye'nin değişik bölgelerinden 25 gazeteci için, elçiliğin çalışma alanları, vize işlemleri, ekonomik ve askeri ateşelerin görev ve sorumlulukları gibi konularda bilgi vermek üzere "Açık Kapı Günleri" adıyla bir gezi düzenledi. Geziye, yerel ve ulusal birçok basın kuruluşundan katılan gazeteciler, bugün gün boyu Almanya Büyükelçiliği'nde çeşitli birimleri inceledi, yetkililerden sorumluluk alanları ile ilgili olarak bilgi aldı.

DİYARBAKIR VE MARDİN'E GEZİ DÜZENLENECEK

Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Mardin Erdmann da gazeteciler ile uzun süren bir sohbet gerçekleştirdi ve yemekte bir araya geldi. Birçok konu ile ilgili açıklamalar yapan Erdman, Güneydoğu ile ilgili olarak, güçlü bir siyasi sinyal vermek üzere, Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries ile birlikte, Diyarbakır ve Mardin'e bir gezi planladıklarını belirtti. 5 ve 6 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek ziyarete ilişkin gazetemize değerlendirme yapan Erdmann "Türkiye'nin Güneydoğu Bölgesi ile yakından ilgilendiğimizi ve oradaki gelişmeleri izlediğimizi göstermek istiyoruz. Ziyarete ilişkin somut olarak oluşmuş bir program yok. Ama biz valilerle, belediye başkanları ve sivil toplum örgütleri ile konuşmak istiyoruz" diye konuştu.

ERMANN: MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA ANLAYIŞLAR TABAN TABANA ZIT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya seyahatindeki tüm görüşmelere katıldığını ve burada medya özgürlüğünün öncelikli konu olduğuna dikkat çeken Erdmann, “Düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda iki ülke arasında ayrı görüşler var. Medya özgürlüğü hususunda da anlayışlar taban tabana zıt, bir çatışma söz konusu ve uyum sağlanamayacak gibi görünüyor” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Medyası özgür olmayan bir toplumun çürümeye mahkûm olduğunu ve kendi içinde boğulacağını savunan Erdmann, “Bir topluluğun üretici, yaratıcı, pozitif bir yarışı içinde olması, zamanla beraber yürüyebilmesi için bir fikir zeminine, platforma ihtiyaç vardır. Dolayısı ile başarılı toplumun olmaz ise olmazı özgür medyadır. Türkiye son 15 yıldaki atılımları ile G-20 ülkeleri arasına girdi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzde 10 yıl içinde, en güçlü 10 ülke arasında olma iddiasını taşıyor. Ancak özgür basın olmazsa bu mümkün değil. Özgür toplum, başarılı toplumu getirir, onun nefes almasını sağlar. Bütün bunlar olmaz ise ortaya konulan hedeflere ulaşmakta başarılı olunacağını düşünmüyorum” dedi.

'TÜRKİYE'DE 10-12 ALMAN TERÖR SUÇLAMASIYLA TUTUKLU'

Ankara Büyükelçiliği Hukuk ve Konsolosluk Bölüm Başkanı Ulrich Meier-Tesch de gazeteciler ile sohbetinde, ülkesinde adi suçlara karışmış ve hapiste olan 3 bin tutuklu Türk olduğunu, buna karşılık Türkiye’de ise 50 olan Alman vatandaşı olup, bunlardan 10 ya da 12’sinin terör suçları nedeniyle cezaevinde olduklarını anlattı. Bu Alman vatandaşının silahlı terör örgütüne üye olmak, terör örgütü propagandası yapmak, yardım ve yataklık etmek gibi suçlardan yargılandığını dile getiren Meier-Tesch "Bu örgütler arasında IŞİD, PKK-KCK, DHKP-C ve Fetullah Gülen Hareketi ile ilişkili olanlar bulunuyor. Tutuklandıkları illere baktığımızda İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Gaziantep, Erzurum, Erzincan, İskenderun dikkati çekiyor. Hukuk Bölümü olarak bunların ilk davalarına giriyor, davanın gidişine göre durumlarını takip ediyoruz. Ayrıca avukatlarından da bilgi alıyoruz. Türkiye’de başları derde giren Alman vatandaşlarına hukuki destek vermek temel görevlerimiz arasında" diye konuştu.

TÜRK YARGI SİSTEMİ DEĞERLENDİRMESİ

Türk yargı sisteminin verdiği kararların meşruiyeti ile ilgili bir soruya ise Meier-Tesch, Türkiye mahkemelerinin bir suçla ilgili yaptığı yargılama sonrası ceza vermesinin meşru olduğunu belirterek "Ancak bunun doğru olup olmadığını bilemem. Ben Türkçe bilmeyen birisi olarak yargılamayı anlayamadan Alman mahkemeleri ile kıyaslamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Ancak IŞİD, PKK gibi terör örgütleri ile ilişkilerinden dolayı örneğin Türk mahkemelerinden yargılanan Alman vatandaşları Almanya’da da yargılanır. Bununla birlikte FETÖ için kimi durumlarda bu sözkonusu değil. Mesela kişi Bank Asya’ya para yatırmış ve Türkiye’de bundan ceza almışsa aynı durum Almanya için geçerli değil" dedi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler