İş cinayetleri raporu: Eylül'de en az 157 işçi yaşamını yitirdi

İSİG Meclisi’nin raporuna göre, eylül ayında en az 157 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Raporda, insanca çalışma koşulları isteyen ve tutuklanan havalimanı işçilerinin serbest bırakılması istendi.

Yayınlanma: 05.10.2018 - 11:27
Abone Ol google-news

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin yayımladığı rapora göre, eylül ayında en az 157 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu yılın ilk dokuz ayında yaşamını yitiren işçilerin sayısı ise bin 450’ye ulaştı.

Raporda, insanca çalışma koşulları ve can güvenliği istedikleri için tutuklanan 3’üncü Havalimanı işçilerinin serbest bırakılması da istendi.


Rapora göre;

Eylül ayında hayatını kaybeden 157 işçinin 143’ü ücretli (işçi-memur), 16’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi-esnaf) oluştu.

 Eylülde 10 kadın işçi yaşamını yitirdi. Kadın işçi cinayetleri tarım, madencilik, ticaret, metal ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

 4’ü 14 yaş ve altında olmak üzere 8 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, kimya, metal ve inşaat işkollarında yaşandı.

Eylülde yaşamını yitiren mülteci/göçmen işçi sayısı ise 9 olarak saptandı. Bu işçilerin 6’sı Afgan, 1’i İranlı, 1’i Rus, 1’i ise Suriyeliydi.

İnşaat yine birinci

Eylül ayında en çok iş cinayeti inşaat, tarım, taşımacılık, madencilik, ticaret/büro, belediye/genel işler ve enerji işkollarında yaşandı.

İşçiler en çok ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme ve elektrik çarpması sonucu can verdi. Özellikle çok düşük maliyetli önlemlerle iş cinayetlerinin önlenebileceği elektrik çarpması nedenli ölümlerin ilk sıralara çıkması dikkat çekti.

Çoğu sendikasız
 

En çok ölüm Antep, Denizli, İstanbul, Kocaeli, Manisa, Urfa, Adana, Ankara, Aydın, Bursa ve Tekirdağ’da oldu.

Ölen işçilerin yalnızca 4’ü sendikalı, 153’ü ise (yüzde 97,46) sendikasızdı. Sendikalı işçiler tekstil, metal ve belediye işkolunda çalışıyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler