Üç küçük eli bırakmadı

Sel sularına kapılan Osman Parlaküşer, kızları Seval, Betül ve Semanur’u kurtarmak için direndi. Bir ara üç kızını da tutmayı başardı ancak daha fazla dayanamadı. Baba ve üç kızı suda kayboldu...

Yayınlanma: 25.08.2014 - 22:52
Abone Ol google-news

Tillo ilçesinde Botan Çayı üzerindeki Alkumru Barajı’nın kapaklarının elektrik üretimi için açılması sonucu 5 kişi can verdi, 1 çocuk ise hâlâ kayıp. Osman Parlaküşer (34), kızları Seval Parlaküşer (8), Betül Parlaküşer (5), kayıp Semanur’u (10) kurtarmaya çalışırken Ahmet (28) ve ağabeyi Fikret Tente (34) de birbirlerini kurtarmaya çalışırken can verdi. 15 kişi yükselen suyun nehrin ortasında oluşturduğu küçük bir adacığın üstünde mahsur kaldı. Bir süre birbirlerine sarılarak suyun baskısına direnenlerden bir kısmı,olayı gören köylüler ile haberi alıp yardıma koşan AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı.

Boğulmak üzere olan Emine Kunduracıoğlu, Emre Öztaş, Leyla Tente, Sabriye Tente, Doğan Güleç, Ercan Olgun, Gönül Olgun, Ebru Olgun ile Beşire Tente kurtarılarak ilk müdahaleleri bölgeye çağrılan ambulanslarda yaptı. AFAD’ın Diyarbakır, Siirt, Batman ekipleri, Van Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı su altı arama ekibi dahil 35 kişi, 15 kilometrelik alanda arıyor. Baraj kapaklarının açılması sonucu 3 dakikada yaşanan felaketle ilgili valilik ve baraj inşaatını yapan Limak Şirketler Grubu, kapaklar açılmadan önce alarm verildiğini, yurttaşların piknik yapılmaması gereken alanda olduğunu belirterek ihmalleri olmadığını savundu. Görgü tanıkları ise kesinlikle alarm duymadıklarını vurgulayarak herkesin bölgede piknik yaptığının bilinmesine karşı su bırakılmasını “cinayet” olarak nitelendirdi.

Gül ve Erdoğan açmıştı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle 2011’de açılan barajda su bırakılması sonucu yine aynı şekilde 10 kişi yaşamını yitirmişti.

Yerel basın uyarmıştı

Siirt Barosu şirketin hiçbir güvenlik kuralına uymadığına dikkat çekerken yerel basın da konuyu felaketten 2 gün önce gündeme getirmişti.

40 dakika yardım beklediler

Hastanede tedavi görenlerden üniversite öğrencisi Doğan Güleç’i de kurtaran arkadaşı Adem Özevin, olayı şöyle anlattı:

“Saat 16.30 sularıydı. Botan Çayı’nda suya girdik. Kapakların açıldığını tahmin ettim. Çünkü su seviyesi yükseldi. Hızla kendimi kıyıya attım. 30 saniye içinde kurtuldum. Kaçmaya çalışan aileler, felakete çayın ortasında yakalandı. Onlara birbirlerine kenetlenmelerini söyledim. 12 kişi birbirine kenetlendi. Ancak çocuklarını tutamadılar. Yaklaşık 40 dakika yardım gelmesini beklediler. Sonra yorgunluk baş gösterdi. Çayın ortasında kenetlenerek suya direnen, 12 kişi çözüldü. Akıntıya kapılarak uzaklaştı.”

Bıraksa kurtulacaktı

Parlaküşer ailesini de gördüğünü kaydeden Özevin “Osman Parlaküşer’in yüzme bildiği için dalgalara direniyordu, kızlarını kurtarmak için çaba sarf etti. Bir ara 3 kızını tutmayı başardı. Ancak yorulduğu için ve çocuklarının paniğiyle sürüklendi. Çocuklarını bıraksa kendisi kurtulabilirdi ama bırakmadı” diye konuştu. Olay sırasında bölgede bulunan Murat Gol ise “Bir anda sular yükseldi. İnsanlar suyun içinde kaldı” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler