Molozların üzerinde Cuma Namazı: "Görevden alıp almamaları umrumda değil"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla inşa edilen Çamlıca Camii'nin yakınındaki Kirazlıtepe'de halkın direnişi sürüyor. Camilerinin yıkılmasının ardından yurttaşlar Cuma Namazı'nı molozların üzerinde kıldı.

Yayınlanma: 05.10.2018 - 19:25
Abone Ol google-news

<video:1103711>



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yapılan Çamlıca Camii'nin yakınındaki mahalle Kirazlıtepe kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. Üçte iki çoğunluğun sağlanamadığı mahallede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgeyi riskli alan ilan ederek yıkımlara başladı.

Yıkımlar deniz gören yerden

Gazetemize konuşan Onur Cingil, yıkımların mahallenin deniz gören yönünde olduğuna dikkat çekerek, "330 hak sahibi yıkım olması için imza verdi. 530'un üzerinde hak sahibi hala imza vermedi. Burada güven eksikliği ve haksızlık var. Muvafakatname imzalatıyorlar hak sahiplerine. Ortada bir proje yok. Yaşam alanlarını daraltacaklar." dedi.

Toz, toprak, moloz, gözdağı...

İmza veren hak sahiplerinin evleri teker teker yıkılmaya başladı. Yıkımların ardından molozlar kaldırılmadı. Moloz ve demir yığınlarının kaldırılmadığı için bölgede asbest salınımının başladığını ifade eden Cingil, "Kadınların derilerinde yaralar var. Molozlar çocukların oyun alanı olmuş.Binden fazla kişi hala orada yaşamını sürdürmeye çalışıyor, çocuklar buradan okula gidiyor" diye konuştu.

Neden camiyi yıktılar?

Kirazlıtepe'deki Esentepe Camii kentsel dönüşüme karşı toplantıların da yapıldı bir alan. Kentsel dönüşüme karşı direnişin merkezi olan camii geçtiğimiz sabah 04.00 sıralarında içerisindeki eşyalar boşaltılmadan Üsküdar Belediyesi tarafından yıkıldı.

"Camiye ayakkabıları ile bunlar girdi"

Gezi Direnişi sırasında Erdoğan'ın "Camiye ayakkabıları ile girdiler" sözlerini anımsatan Avukat Onur Cingil, "Asıl onlar camiye ayakkabıları ile girdi. İçeride Kuranıkerimler varken yıkımı gerçekleştirdiler. İbadethaneleri için direnen insanları gözaltına aldılar." dedi.

<video:1103715> Molozların üzerinde Cuma Namazı

Camilerinin yıkılmasının ardından yurttaşlar bugün molozların üzerinde Cuma Namazı kıldı. Yurttaşlar her hafta Cuma Namazı'nı burada kılmaya devam edeceklerini ifade etti.

Cuma Namazı'nı kıldıran Çamlıca Caminde çalışan müezzin, "Kim bir iyilik yaparsa onun yaptığı kadar sevap vardır. Ben Çamlıca Cami'nde çalışıyorum. Görevden alıp almamaları umrumda değil. Ben bu cami de müezzinlik yaptım. Tek bir hane kalsa bile caminin yıkılmaması gerekiyordu. En son hane yıkıldıktan sonra caminin yıkılması gerekiyordu. Bunu Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'e de söyledim. Tek sitemim budur sayın Cumhurbaşkanı'na. Böyle kötü bir şey yaşanmasını hiç kimse istemezdi. Hele 3.30-4.00 saatlerinde yıkmaları çok kötü bir şey."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler