Din öğretmeninden Atatürk'e ağır hakaret!

Edirne'de bir okulda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak görev yapan Ahmet A.'nın yargılanmasına başlandı. Mahkemenin dinlediği bir öğrenci, "Öğretmen ile öğrenciler arasında tartışma çıktı. Tartışma kızışınca öğretmenimiz 'Atatürk faşisttir, kafa taşçıdır. Hitler ile aynı düşüncededir’ diye açıkça söyledi" dedi.

Yayınlanma: 19.11.2013 - 13:05
Abone Ol google-news

EDİRNE’de görev yaptığı ilköğretim okulunda öğrencilere ders verdiği sırada Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret ettiği iddiasıyla 1-3 yıl hapis istemiyle tutuksuz yargılanan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni, 37 yaşındaki Ahmet A., yargılanmaya başlandı. Savunmasında Atatürk’e hakaret etmediğini ve tek hatasının yaş olarak küçük öğrencilere anlayabilecekleri kapasitenin üzerinde bir şeyler ifade etmeye çalışmak olduğunu söyledi.

Öğretmen Ahmet A., hakkında geçen Mayıs ayında görev yaptığı 75’nci Yıl İlköğretim okulundaki dersinde 'Atatürk’ün hatırasına alanen hakaret’ ettiği iddiasıyla Edirne 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ne 1-3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Edirne 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya tutuksuz yargılanan Ahmet A., avukatı Turhan Tutumlu ile tanık öğrencilerin bir bölümü katıldı. Duruşmada savunma yapan öğretmen Ahmet A., Atatürk’e hakaret etmediğini öne sürerek, kendisini şöyle savundu:

"Irkçığın kötü bir şey olduğundan bahsettim. Öğrencilerin beyanlarında geçen Atatürk Mimar Sinan’ın kafatası ölçtürmüş şeklindeki sözlerin asıl anlamı; yabancıların Mimar Sinan’ın Türk olmadığını, mutlaka Hıristiyan ve Avrupa kökenli olduğu yönündeki iddiaları çürütmek için ‘Atatürk zamanında Mimar Sinan’ın Türk olduğunu kanıtlamak için kafatasının mezardan çıkartılarak ölçüldüğünü söyledim. Eğer ‘Ne Mutlu Türküm’ sözü ırkçılık olarak anlaşılırsa bu sözün sahibinin ırkçı ve faşist olarak değerlendirilmesi gerekirdi. Atatürk, yanlış anlaşılırdı, faşist anlaşılabilirdi. Oysa; ’Böyle bir durum söz konusu değildir’ dedim. Benim hatam; yaş olarak küçük olan öğrencilere anlayabilecekleri kapasitenin üzerinde bir şeyler ifade etmeye çalışmam ve onların bunu yanlış anlamalarıdır."

"CEZA ALIRSAM ERTELENSİN"

Atatürk’e hakaret etmediğini ifade ederek mahkemeden beraat edilmesini isteyen sanık Ahmet A., mahkemenin ceza vermesi durumunda ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul edeceğini söyledi.

MAHKEME ÖĞRENCİLERİ DİNLEDİ

Duruşmaya katılan öğrenciler ise, öğretmenleri Ahmet A.’nın Atatürk’e hakaret ettiğini öne sürdü. 75’nci Yıl İlköğretim Okulu 7/A sınıfı öğrencisi 14 yaşındaki O.A., ifadesinde "Öğretmen ile öğrenciler arasında tartışma çıktı. Tartışma kızışınca öğretmenimiz 'Atatürk faşisttir, kafa taşçıdır. Hitler ile aynı düşüncededir’ diye açıkça söyledi" dedi. Tanık olarak dinlenen öğrenci O.D. de ifadesinde öğretmeni Ahmet A.’nın ırkçılıktan bahsederken Atatürk’e 'faşist’ dediğini öne sürerek, "Öğretmenimiz laf arasında birkaç kez 'Atatürk kafa taşçıdır, faşisttir, Hitler gibi düşünmektedir’ dedi. Ben öğretmenimizin Atatürk’e faşist dediğini kesinlikle duydum" dedi.

Tanık kız öğrencilerden A.İ.K., "Öğretmenimiz Atatürk’ün ırkçı olduğunu, faşist olduğunu, kafa taşçı olduğunu, Mimar Sinan’ın kafasını ölçtürdüğünü söyledi. Sonra tartışmalar büyüdü. Bunun üzerine bizde hep birlikte panoya ’Ne Mutlu Türküm Diyene’ diye yazdık ve Atatürk’ün resmini yapıştırdık" diye konuştu.

DİĞER ÖĞRENCİLER DE DİNLENECEK

Savunma ve tanıkların dinlenmesi ardından mahkeme heyeti duruşmayı diğer tanık öğrencilerin dinlenmesi için erteledi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Ahmet A.’ya destek olmak için gelen yaklaşık 20 kişilik grup, duruşma salonu önünde bekleyerek destek olurken, adliyeden de birlikte çıktı. Adliye çıkışı gazetecilere bilgi veren Avukat Turhan Tutumlu, "Dersteki açıklamaları çocukların seviyelerinin üzerinde olduğu için yanlış anlaşılmıştır. Atatürk’e hakaret kastı bulunmamaktadır ama öyle algılanmaktadır. Bu nedenle yargılanmaktadır, biz beraat edeceğini düşünüyoruz. Herhangi bir suç kastı da yoktur" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler