Cumartesi Annelerine yine polis engeli : “Hiçbir anne evlat acısı yaşamasın”

700’üncü haftadan bu yana Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yapmasına izin verilmeyen Cumartesi Anneleri’nin bu haftaki eylemi de polisler tarafından engellendi. Polis kalkanlarının altında yapılan açıklamada, terör örgütü PKK’nin Batman’daki saldırısı sonucu şehit olan 8 asker anılarak, “Hiçbir annenin evlat acısı yaşamayacağı bir Türkiye talebimizi bir kez daha dile getiriyoruz” denildi. Video: Mezopotamya

Yayınlanma: 06.10.2018 - 14:59
Abone Ol google-news
<video:1104244>

İnsan Hakları Derneği’nin ( İHD) bulunduğu Çukurluçeşme Sokağı’nda 706’ıncı hafta için bir araya gelen ve aralarında, CHP Milletvekiller Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, Garo Paylan, Hüda Kaya ve Hrant Din’in oğlu Arat Dink’in bulunduğu Cumartesi Anneleri’nin yürümesine polis izin vermedi. Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasak kararı bildirildi. Polis Cumartesi Anneleri’ni İHD binasına girmesi için uyarırken basın mensupları alanda uzaklaştırıldı. Bu sırada araya giren HDP’li Kaya’yı polis itti polisin müdahalesine milletvekilleri Ali Şeker ile Garo Paylan tepki gösterdi.

“Derin devlet uygulamaları”

CHP Milletvekili Tanrıkulu, “Saat 12’de Galatasaray’da yarım saate bitecek bir eylemi, bir hafıza çalışmasını buraya hapsetmeye çalıştılar. Bu kadar güvenlik gücünün burada olması hem emek hem zaman kaybı. 700 hafta boyunca hiçbir biçimde gerçekleşmeyen baskının, şiddetin bu oranda gerçekleşmeye başlamasının nedeni hükümetin eski derin devletin uygulamalarını devralması ve daha da derinleştirme isteğidir”diye konuştu.

‘Hiçbir annenin evlat acısı yaşamasın’

Arbede sırasında Cumartesi Anneleri polis kalkanlarının altında İHD binası önünde gözaltında kaybedilen Ayhan Efeoğlu için açıklamasını gerçekleştirdi. Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak Batman’da terör örgütü PKK saldırısı sonucu şehit olan 8 askeri anarak konuşmasına başladı. Ocak, “706. Haftamıza askerlerin yaşamını yitirmesi haberiyle girdik. Hiçbir annenin evlat acısı yaşamayacağı bir Türkiye talebimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Ve barışta ısrar ediyoruz. Ülkemizde yaşanan ağır insan hakları ihlallelerinin mutlak olarak son bulmasının önünde en önemli engel sorumluların korunması ve cezasız kalması. Cezasızlığa yol açan faktörlerin başında zamanaşımı uygulaması gelmekte” dedi. Ocak gözaltında kaybedilen Efeoğlu hakkında bilgi vererek, “706. haftamızda 2 yıl arayla 2 evladı gözaltına alınarak kaybedilen ve failleri zamanaşımı zırhıyla korunana Feriye-Osman Efeoğlu’nun 26 yıl önce bugün gözaltına alınarak kaybedilen küçük oğulları Ayhan Efeoğlu için adalet isteyen sesiyiz. Ayhan Efeoğlu Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisiydi. Demokratik Üniversite mücadelesi nedeniyle defalarca gözaltına alınmış ve siyasi polis tarafından mimlenmiştir. 26 Ekim 1992'de üniversite önünde sivil polisler tarafından gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Onu devletin ilgili tüm kurumlarına soran ailesine gözaltında olmadığı cevabı verildi” ifadelerini kullandı.

‘Vazgeçmeyeceğiz’

Ocak, 26 yıl önce kaybedilen Ayhan Efeoğlu faillerinin bulunmasını isteyerek sözlerini şöyle sonlandırdı;

“Ayhan Efeoğlu’nun gözaltında kaybedilişinin 26’ıncı yılında adalet istiyoruz. Kaybedilemsinde sorumluluğu olan tüm görevlilerin adil bir yargılama faaliyeti sonucunda cezalandırılmalarını istiyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin kayıplarımızı aramaktan ve kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler