Diyarbakır'da 90 kişi gözaltına alındı

Diyarbakır’da aralarında gazeteciler Abdurrahman Gök, Kibriye Evren ve Semiha Alankuş ile HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Camcı’nın da bulunduğu 100'e yakın kişi gözaltına alındı.

Yayınlanma: 09.10.2018 - 08:27
Abone Ol google-news

Operasyonlara ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı tarafından bir açıklama yapıldı. İçişleri Bakanlığı, 8 ilde düzenlenen operasyonda 90 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
 
"90 ŞAHIS GÖZALTINA ALINMIŞTIR"
 
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklama şöyle: “PKK/KCK terör örgütünün deşifresine ve faaliyetlerinin engellenmesine yönelik yapılan çalışmalar kapsamında; 09.10.2018 günü saat 01:00'de başlayan operasyonlarda; Diyarbakır ilinde 80 şahıs, İstanbul ilinde 3 şahıs, Van ilinde 2 şahıs, Şırnak ilinde 1 şahıs, Şanlıurfa ilinde 1 şahıs, Batman ilinde 1 şahıs, Mersin ilinde 1 şahıs, Mardin ilinde 1 şahıs, olmak üzere 8 ilde toplam 90 şahıs gözaltına alınmı?tır. ?üphelilerin ikametlerinde çok sayıda yasaklı kitap, örgütsel döküman, dijital materyal ele geçirilmiş olup, operasyonlar devam etmektedir.”
 
İLAHİYATÇI PROFESÖR DE GÖZALTINA ALINDI
 
Gözaltına alınanlar arasında, ilahiyatçı Prof. Dr. Nurettin Turgay'ın da olduğu belirtildi.
 
Diyarbakır'daki evinde gözaltına alınan Prof. Dr. Nurettin Turgay'ın, Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyesi olduğu ve Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyeliği yaptıktan sonra 24 Haziran seçimlerinde HDP'nin İzmir Milletvekili adayı olduğu öğrenildi.
 
"151 ŞÜPHELİ"

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

"Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülmekte olan 2018/5079 ve 2017/9879 soruşturma numaralı dosyalar kapsamında, PKK/KCK terör örgütünün KCK/TM yapılanması (sözde Toplumsal alan sorumlusu, Kadın Alan Yapılanması (TJA), İdeolojik Alan, Kent Meclisleri, Kurye İşbirlikçi, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Basın Yayın Kültür Yapılanması, Yerel Yönetimler Komisyonu ve Siyasi Partiler vb. alanlarına) yönelik toplam 9 ilde operasyon gerçekleştirilmiştir.

KCK/TM sözcüleri ve Terör Örgütünün sözde liderinin talimatları doğrultusunda örgüt adına faaliyet gösterdikleri anlaşılan Şehir yapılanmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında151 şüpheliden 90 şüpheli gözaltına alınmış 183 farklı adreste gerçekleştirilen aramalarda, çok sayıda örgütsel doküman ve dijital materyaller ele geçirilmiştir."

DTK'DEN AÇIKLAMA

Demokratik Toplum Kongresi ise üyelerinin gözaltına alındığını yaptığı bir açıklamayla duyurdu. DTK tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

"Sabah saatlerinde kurumumuza yapılan baskın sonucu, Kurumumuz çalışanı Vahit Doğrul, Eşbaşkanlık divanı üyelerimiz Hasan Hüseyin Ebem, Nuri Özdemir, Hüseyin Kaya, Hilmi Aydoğdu, Adnan Akgül, Nuri Özdemir, Ruken Kılıç, HDP İl Eşbaşkanı Şerif Çamcı, TJA Aktivistleri ve çok sayıda gazeteci, siyasetçi de evlerine yapılan baskın sonucu gözaltına alındı.

Kurumumuza yapılan baskın sonucunda kurumumuzun kapı ve pencereleri kırılarak her her taraf dağıtılmış, tüm bilgisayar ve kitaplara el konulmuştur. İlerleyen saatlerde gözaltılara ilişkin genel bir açıklama yapılacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler