Gözaltındaki 20 kişi serbest bırakıldı

Diyarbakır merkezli olarak 9 ilde düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı çıkarılan 158 kişiden 100’ü aşkın kişi gözaltına alındı. Gözaltındakilerden 20’si ise önceki gece emniyette ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Aralarında HDP milletvekillerinin de olduğu grup, bir kez daha gözaltıları basın açıklaması ile protesto etti.

Yayınlanma: 10.10.2018 - 21:37
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1107757>

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, “Firar” kod adlı gizli tanığın ifadelerine dayanarak başlattığı soruşturma üzerine, 158 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Polis, Diyarbakır ve İstanbul başta olmak üzere düzenlediği birçok operasyon ve ev baskınında, yüzden fazla kişiyi gözaltına aldı. Aralarında gazeteciler Semiha Alankuş, Kibriye Evren, Esra Solin Dal, Abdurrahman Gök, Lezgin Akdeniz, Cihan Ölmez ile HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Camcı’nın da olduğu, Demokratik Toplum Kongresi, Özgür Kadınlar Hareketi, Demokratik İslam Kongresi üyesi çok sayıda kişinin emniyetteki ifadeleri sürerken, işlemleri tamamlananlardan 20 kişi, savcılığa sevke gerek görülmeden, emniyetten serbest bırakıldı. Öte yandan soruşturma kapsamında, baskın yapılan ikametlerinde bulunmayanların yakalanması için çalışmalar da sürdürülüyor. 

Bu arada bir grup HDP milletvekili, Diyarbakır İl Başkanlığı önünde basın açıklaması yaparak, gözaltı operasyonunu bir kez daha protesto etti. Açıklamayı yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, Ankara Garı’ndaki bombalı saldırıda hayatını kaybedenleri andı. Aydeniz, “5 Haziran 2015 Amed İstasyon Meydanı’ndaki patlama ve 10 Ekim katliamına giden süreci başlatan zihniyet bugün de demokrasi ve barış talebi için mücadele edenleri siyasi soykırım operasyonları ile susturmaya çalışmaktadır. Siyasi soykırım operasyonlarının savcısı Erdoğan’dır. Yerel seçimler yaklaştıkça belediyelerimizi gasp eden kayyumların büyük bir hezimet ile gönderileceğini gören AKP-MHP İttifakı, her türlü gayri meşru ve hukuksuz yola başvurmaktadır. DTK, HDP, DBP, TJA, DİK, TUHAD-DER, sendikacılar, Gazeteci ve akademisyenlere dönük gerçekleştirilen faşist siyasi soykırım operasyonları karşısında diz çökmeyeceğimizi ve her zaman halkımızın umudu olmaya devam edeceğiz” dedi.

Cezaevindeki vekile mal beyanı yazısı

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, cezaevinde tutuklu bulunan tek milletvekili olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’e, mal bildiriminde bulunması için tebligat gönderdi. Yıldırım adına gönderilen tebligatta, şu anda cezaevinde olan Güven yerine, danışmanına bir yazı gönderilerek, mal bildiriminde bulunulması istendi. Yazıda, anayasanın 71. Maddesi’nin, kamu hizmetine girenlerin mal bildiriminde bulunmalarını düzenlediğini, yasama ve yürütme organlarına seçilenlerin de bundan istisna olmadığı belirtilerek, ilgili kanunlar uyarınca seçimin kesinleşmesini izleyen iki ay içerisinde mal bildirimi yapılması gerekliliği belirtildi. 

Avukatından tepki

Güven’in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, “Şaka gibi bile denemeyecek günlerden geçiyoruz. Müvekkilim 10 ayı aşkın bir süredir tutuklu. Önceki gün evinde kimse olmamasına rağmen, düzenlenen operasyon gerekçe edilerek, evinin dış kapısı kırılıyor, eşyaları dağıtılıyor, tahrip ediliyor” dedi.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon