"İran parsı çıkması İran'dan geldiği anlamına gelmez"

Türkiye'de doğal ortamda ilk defa parsın fotoğrafını çeken ekibin lideri, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı ve Ekolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Diyarbakır'da öldürülen parsın, İran parsı olarak tanımlanan alttüre ait olmasının, onun İran'dan geldiği anlamını taşımayacağını belirtti.

Yayınlanma: 19.11.2013 - 14:35
Abone Ol google-news

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı ve Ekolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya,  TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, Diyarbakır'ın Çınar İlçesi, Solmaz köyü kırsalında öldürülen Pars'ın Anadolu parsı olmadığı, İran parsı (Panthera pardus saxicolor) alt türüne ait olduğunun açıklandığını anımsatarak, Türkiye'nin sadece Anadolu parsına değil, İran parsına da ev sahipliği yaptığını söyledi.

O leoparın türü belli oldu!

Anadolu'da sadece Anadolu parsı olarak bilinen alt türün yaşamadığını ifade eden Başkaya, "İran parsı da ülkemizde yaşayan bir alt türdür. Bu da ülkemiz adına çok önemli bir biyolojik zenginliktir. Pars, pekala ülkemiz topraklarında yerleşik olarak yaşayan bir popülasyonun parçasıdır. Diyarbakır'da öldürülen hayvanın İran parsı olarak tanımlanan alt türe ait olması, onun İran'dan geldiği anlamını taşımaz" dedi.

Başkaya, Türkiye'de yaşayan parsların birden fazla alttüre ait olabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"DNA analizleri yardımıyla Amerika Birleşik Devletleri'nde 1996 ve 2001 yıllarında yapılan iki farklı çalışmada ülkemizde yaşayan Anadolu parsı alttürünün İran parsı alttürü adı altında toplanması çok doğru değil. Zaten, yapılan bu iki çalışma da Anadolu parsına ait veri yetersizliği nedeniyle eksik. Doğru olan 1927 yılında tanımlanan İran parsının değil, 1856 yılında yani çok daha önceden tanımlanan Anadolu parsının esas alınması. Birbirinden farklı olmadıkları tespit edilen alt türler tek bir isim altında toplanırken, bu işin doğrusu daha önceden tanımlanan Anadolu parsı (Panthera pardus tulliana) ismi olması gerekir."

Prof.Dr. Başkaya, Türkçe adı pars (bars), latince adı panter (panthera), İngilizce adı ise leopar (leopard) olan pars için Türkçe adın kullanılmasının bilgi kirliliğinin önüne geçmek bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'ın Solmaz köyünde çobanlar tarafından öldürülen hayvanın, İran parsı alt türüne ait olduğunun belirlediğini açıklamıştı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler