Diyarbakır'daki operasyonun bilançosu: "141 gözaltı, 25 tutuklama, 1 müşahede"

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla, Diyarbakır başta olmak üzere toplam 9 ilde gerçekleştirilen gözaltı operasyonunun kesin bilançosu, dün adliyeye sevk edilenlerle ortaya çıktı. Operasyonda aralarında gazetecilerin de olduğu toplam 141 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 25'i tutuklanırken, 115'i ise adli kontrol ya da salıverme olarak serbest bırakıldı.

Yayınlanma: 13.10.2018 - 12:45
Abone Ol google-news


Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, "Firar" kod isimli bir gizli tanığın anlatımları ve isimsiz bir ihbar üzerine başlattığı gözaltı dalgasının kesin bilançosu, dün adliyeye sevk edilenlerle birlikte kesin olarak ortaya çıktı. 9 Ekim sabah saatlerinde aralarında gazetecilerin de olduğu 151 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş, bu kapsamda 9 ilde 200'den fazla eve baskın düzenlenmişti. Baskınlarda toplam 141 kişinin gözaltına alındığı belirlendi. 

Bu kişilerden 23'ü, 10 Ekim günü Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesi alındıktan sonra, adliyeye sevklerine gerek görülmeden serbest bıkarıldı. 11 Ekim günü ise adliye sevk edilen 25 kişiden 12’si adli kontrol şartıyla serbest bırakılırdı. Aralarında gazeteci Kibriye Evren’in de aralarında bulunduğu 13 kişi ise tutuklanarak, cezaevine gönderildi.

12 Ekim günü ise ralarından gazeteciler Abdurrahman Gök, Semiha Alankuş, Lezgin Akdeniz, Esra Solin Dal, Cihan Ölmez ile yazar Mehmet Akdoğan ile Yeni Yaşam Gazetesi dağıtımcısı Savaş Aslan’ın da bulunduğu 97 kişi, gruPplar halinde Diyarbakır Adliyesi'ne getirildi. Gazeteciler Abdurrahman Gök, Cihan Ölmez ve Lezgin Akdeniz’in içinde bulunduğu grup ise ifade işlemlerinin ardından sağlık kontrolleri yapılarak serbest bırakıldı. İstanbul’da 11 Ekim’de gözaltına alınan Demokratik Modernite dergisinin eski editörü Servet Öner, önce Taksim Polis Karakolu'na, ardından da Vatan'da bulunan İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Diyarbakır’a getirilmesi beklenen Servet, İstanbul Emniyetinde alınan ifadesinin ardından 12 Ekimg ünü akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Gazeteciler Esra Solin Dal, Semiha Alankuş ve Mehmet Akdoğan ile siyasetçiler Figen Aras Kaplan, Hasan Hüseyin Ebem, Hüseyin Kaya, Fatma Gül, Azize İnanhan, Mehmet Nuri Özdemir, Hasan Çiçek, Hikmet Aralan, Yasemin Özer, Yüksel Baran, Prof. Dr. Nurettin Turgay, Vedat Dağ, Nejdet Sezgin, Tuğba Dündar, Zeki Baran, Nuran Günbati ve Mehmet Şenpolat, ifadeleri alınmadan savcılık tarafından adli kontrol şartıyla sevk edildikleri mahkemede serbest bırakıldı.
Savcılıkta ifadeleri alınan ve tutuklama talebiyle mahkemeye gönderilenlerden aralarında HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Camcı'ın da olduğu 12 kişi daha tutuklandı.
Böylelikle operasyonun bilançosu ise 141 gözaltı, 25 tutuklama, 115 de adli kontrol ya da doğrudan salı verme olarak berbest bırakılma şeklinde gerçekleşti.

Emniyette kalp krizi geçiren DTK Başkanlık Divanı üyesi Hilmi Aydoğdu ise halen teknik olarak gözaltında bulunuyor.

Götürüldüğü hastanede anjiyo ameliyatı geçiren Aydoğdu, 11 Ekim gününden bu yana müşahede altında tutuluyor. Aydoğdu’nun taburcu edildikten sonra,  Diyarbakır Adliyesi ya da Emniyet Müdürlüğü’ne götürülerek ifadesi alınacağı bildiriliyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler