Ankara başkent oluşunu kutladı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün ‘yoktan var ettiği’ kent Ankara’nın başkent oluşunun 95. yıldönümü.

Yayınlanma: 13.10.2018 - 22:24
Abone Ol google-news

 

13 Ekim 192’te, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve 14 arkadaşının Meclis’e verdiği yasa teklifinin kabul edilmesiyle başkent olan, Milli Mücadele’nin kalbi, “mandacıların giremediği” kent Ankara’nın başkent oluşunun 95. yıldönümü kutlandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü Dikmen sırtlarında karşılayan Seğmenler, Ankara Kalesi’ne kortej halinde yürüyüp, göndere bayrak çekerken, dün Ankara’nın tarihe tanık Birinci Meclis’inde de törenler gerçekleştirildi.

Ankara’nın başkent oluşunun 95. yıldönümü kutlamaları dün sabah Anıtkabir ziyaretiyle başladı. Ankara’nın başkent olması için TBMM’ye verilen yasa önerisinin kabulünün yıldönümünde Anıtkabir ve Birinci Meclis’te düzenlenen törene Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Ali Sivri, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ali Gökşin, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ünsal Bulut, İl Emniyet Müdürü Servet Yılmaz, kamu kurum ve kuruluşlarının bölge ve il müdürleri ile Seğmenler ve öğrenciler katıldı. Vali Ercan Topaca tarafından mozoleye çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Topaca, deftere şunları yazdı:

“Büyük Atatürk, Ankara’nın başkent oluşunun 95. yıldönümünde, huzurlarınıza gelmenin heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bağımsızlık mücadelemizde stratejik kararların alınmasına ve cumhuriyete uzanan yolda temel kurumların kuruluşuna ev sahipliği yapan Ankara, milletimizin mukadderatının şekillendiği önemli bir karargâh olmuştur. Milli mücadelenin sevk ve idare merkezi olan Ankara, cumhuriyetle birlikte hızlı bir gelişme sürecine girmiş, bugün hepimizi gururlandıran bir marka şehir haline gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olma onurunu layıkıyla taşıyan Ankara, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hedeflerimize ulaşmada üstlendiği öncü rolünü sürdürecek, sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ülkemizin gelişmesine ve ilerlemesine katkılarına devam edecektir.

Cumhuriyetin temeli atıldı

Anıtkabir’in ardından Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Birinci Meclis’te de tören düzenlendi. Buradaki törene de katılan Vali Topaca, şunları söyledi: “Birinci Meclis’te, bu tarihi binada, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı, birçok tartışmanın yaşandığı, çok önemli kanunların çıkarıldığı ve sizlerin oturduğu, benim bulunduğum bu kürsüde devletimizi kuran büyüklerimizin mesai sarf ettiği, çalıştığı, terlediği bir yerde bugün olamayız. Yaşanan zorlukları hissederek, buranın ruhunu teneffüs edebiliriz. Buraları tanımadan, buraları görmeden Ankara’nın ve Türkiye’nin bugün geldiği noktaları anlamanın mümkün olmadığını düşünüyorum.” Kutlamaların en ilgi gören bölümünü ise Seğmenlerin gösterileri oluşturdu. Vali Topaca ve beraberindekiler, kortej halinde Ankara Kalesi’ne yürüyen Seğmenleri selamladı. Vatandaşların sevgi gösterileriyle yürüyen Seğmenler, Ankara Kalesi’ne vardı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Seğmenlerce göndere bayrak çekildi. Seğmenler, kaledeki vatandaşlara gösteri yaptı.

Kılıçdaroğlu: Kutlu olsun

Ankara’nın başkent oluşunun 95. yıldönümünü siyasiler de mesajlarla kutladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından, “Mustafa Kemal Atatürk’e, Milli Mücadele kahramanlarına ve Cumhuriyeti kuran iradeye ev sahipliği yapmış, güzel şehrimiz Ankara’nın başkent oluşunun 95. yılı kutlu olsun” dedi.

Yıldırım: Görev üstlendi

Meclis Başkanı Binali Yıldırım, yayımladığı mesajda şunları kaydetti: “Türk tarihinin en uzun yüzyılı, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşanmıştır. Devletimizi tarih sahnesinden silip milletimize ateşten gömlek giydirilmek istenilen zorlu yıllar, peş peşe kazanılan şanlı zaferlerle sona ermiştir. 95 yıl önce kurduğumuz yeni devletin adı Türkiye Cumhuriyeti, başkenti de Ankara olarak ilan edilmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 99 yıl önceki gelişiyle Ankara’nın da tarihteki rolü değişmiştir. İstiklal mücadelesinin karargâhı olarak belirlenen Ankara, milletimizin ve devletimizin istikbalinde önemli bir görev üstlenmiştir.”

Mandacıların giremediği şehir

Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özaslan da Cumhuriyet’e şunları söyledi: “Ankara’nın başkent olarak taçlandırılması önemli projedir. Çok zor bir projedir ama Atatürk ve arkadaşlarının başarısıdır. Ankara, başkent olmasıyla birlikte Anadolu’nun kalbi olmuştur. Ankara’nın başkent oluşu; Anadolu merkezli kalkınmanın ilk adımıdır. Ankara, Anadolu’yu ayağa kaldıran bir amiral görevi görmüştür. Ankara, öteden beri Cumhuriyet şehridir. Atatürk, ‘Ben Ankara’yı coğrafi şartlarından dolayı değil, tarih kitaplarından Cumhuriyet merkezi olarak öğrendim’ der. Atatürk’ün kafasında hep Cumhuriyet var, eski başkentte Cumhuriyeti yaşatmak çok zor, onun için en iyi uygun sosyolojik iklim Ankara’dır. Ankaralıların da Milli Mücadele döneminde büyük katkısı vardır. Mandacıların giremediği şehirdir. Tarih olarak Cumhuriyet kenti olan Ankara, Anadolu’ya örnek olmuş bir başkenttir ama hepsinden önemlisi bir Atatürk projesidir. Bu yüzden anlamı çok büyüktür. O bakımdan Ankara’yı sevmek; Atatürk’ü sevmektir, Cumhuriyeti sevmektir. Bundan dolayı da Ankara’yı yüceltmeliyiz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler