Erişiyorsam varım

Mevlüt’ün hayattaki en büyük isteği bir iş bulmak. Bu yıl İşitme Engelliler okulunda bilgisayar tasarımı bölümünü bitirdi. Spastik ve hafif zihinsel engelli. Kendisiyle dalga geçildiği için mahallede dolaşmayı sevmiyor ama azimli.

Yayınlanma: 16.10.2018 - 21:32
Abone Ol google-news

Bahar, ilkokuldan itibaren kaynaştırma okullarında okudu. Doğuştan görme engelli. Şimdi Boğaziçi Üniversitesi’nde psikoloji okuyor. Haklarımı ancak üniversitede talep etmeyi öğrendim diyor... Taha 16 yaşında kas hastalığı var. “Otobüsler uygun olsa İstanbul’ın her yerine giderdim” diyor. Yüzme yarışlarında 10 madalyası var. Ve diğerleri Ece, Fikret, Mediha, Şafak. Hepsinin yaşam  öyküleri ayrı, çarpıcı...

Bir dizi etkinlik

Koç Üniversitesi, İsveç Başkonsolosluğu, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği (RUSİHAK) ve Engelli Kadın Derneği (ENGKAD) ile ortaklaşa yürütülen etkinlik kapsamında yürütülen “Erişebiliyorsam Varım” adlı  projenin içindeler. Amaç engelli bireylerin toplumsal hayata katılımı konusunda farkındalığı artırmak. Ve bu kez projenin ev sahibi Koç Üniversitesi.
İsveç ve Türkiye’den engelli 22 bireyin portrelerinin yer aldığı “Erişiyorsam Varım” fotoğraf sergisiyle birlikte atölye çalışmaları, seminerler, film gösterimleri gerçekleştirilecek. 24 Ekim 2018’de Koç Üniversitesi Rumeli Feneri Kampusu’nda “Erişiyorsam Varım” sergisiyle başlayacak olan etkinlikler, 3 Aralık 2018 Dünya Engelliler Günü’nde Sevgi Gönül Kültür Merkezi’nde sahnelenecek “Farklı Bedenlerle Dans” gösterisiyle sona erecek.

Destek bireye

Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar (MAVA) Bölümü Öğretim Üyesi Laleper Aytek Türkiye’de devlet desteğinin bireye değil aileye yapıldığının İsveç’te ise tam tersi “Her bireyin bağımsız yaşam hakkı vardır” gerçeğinden yola çıkarak bireyin kendisine yapıldığının altını çizdi.

Şanslı sayılır ama...

Sara Shamblo İsveçli. Görme engelli. 27 yaşında. Etnoloji ve edebiyat okudu. Romancı, yaratıcı yazma atölyesinde ders veriyor, Braille alfabesi öğretmeni, flüt çalıyor. Stockholm’de bir apartmanda rehberliğini yapan köpeği ile birlikte yaşıyor. Türkiye’deki engelli yurttaşlara göre çok şanslı ama orada bile medyanın yazdığı kitapla ilgilenmek yerine görme engelini konu yapmasından rahatsız. 

Herkes için onur ve saygı

Halkın katılımına açık etkinlikler kapsamında 5 seminer, 4 atölye çalışması ve 4 film gösterimi gerçekleştirilecek. İsveç Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Suzi Erşahin yaptığı açıklamada “Erişilebilirlik dediğimiz kavram rampalarının çok ötesinde bir olgu ve engelli bireylerin eşit şartlarda toplumsal yaşama katılmasını sağlamak demokrasinin bir konusu. Bu sergide, ‘herkes için onur’ ve ‘saygı’ kavramlarının altını özellikle çiziyoruz ve kültüre erişimin sadece belli bir kitlenin değil herkes için bir hak olduğunu vurguluyoruz” dedi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler