3. havalimanı inşaatında cansız bedeni bulunan işçi hakkında 2 ayrı soru önergesi

HDP’li Fatma Kurtalan, HDP’li Ali Kenanoğlu ve CHP’li Ali Şeker, 3. havalimanı inşaatında cansız bedeni bulunan işçiyi ve inşaatın başından bu yana kaç işçinin hayatını kaybettiğini Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na sordu.

Yayınlanma: 24.10.2018 - 20:10
Abone Ol google-news

3. havalimanı şantiyesinde cansız bedeni rögardan çıkarılan ve nasıl öldüğü-kim olduğu konusunda halen bir açıklama yapılmayan işçi Meclis gündemine taşındı. HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtalan ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, olay hakkında Meclis’e iki ayrı soru önergesi sundu.

Kurtalan ve Şeker, Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdikleri önergelerde, 3. Havalimanı’ndaki iş cinayetine ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadığına dikkat çekerek cansız bedeni bulunan işçinin kim olduğunu sordu.

CHP’li Şeker “İddia edilen iş cinayetinin havalimanı inşaatı yetkililerince gizlenmek istendiği doğru mudur?” derken, HDP’li Kurtalan da 3. Havalimanı inşaatında yaşanan ölümlerden dolayı yargılanan kişi ve kurumun olup olmadığını sorusunu yöneltti.

3. Havalimanı’nda kaç işçi hayatını kaybetti?

Havalimanında inşaat çalışmasının başladığı günden bu yana kaç işçinin hayatını kaybettiğini soran Şeker ve Kurtalan, inşatta çalışırken kaybolan, akıbeti belirsiz başka işçiler olup olmadığını sordu.

Şeker önergesinde aşağıdaki sorulara yanıt istedi:

*3. Havalimanı inşaatı sırasında bir işçinin cansız bedeninin rögar içerisinde bulunduğu iddiası doğru mudur? İddialar doğru ise iş cinayetine kurban giden işçinin kimliği belirlenmiş midir?

*Bu iddia doğru ise işçinin rögar içerisine ne zaman ve ne sebeple düştüğü tespit edilmiş midir?

*İddia edilen iş cinayetinin havalimanı inşaatı yetkililerince gizlenmek istendiği doğru mudur?

*3. Havalimanı inşaatı süresince kaç işçimiz iş cinayeti sonucunda hayatını kaybetmiştir?

*3. Havalimanı inşaatı süresince kaç işçimiz iş kazası geçirmiştir?

*3. Havalimanı inşaatında çalışırken kaybolan, akıbeti belirsiz başka işçiler var mıdır?

*3. Havalimanı inşaatı süresince açılışın 29 Ekim 2018 tarihine yetiştirilmesi için iş güvenliği ve işçi sağlığına ilişkin alınması gereken tedbirlerin göz ardı edildiği yönündeki eleştirileri aydınlığa kavuşturmak amacıyla herhangi bir denetim ve inceleme faaliyeti gerçekleştirilmiş midir?

HDP'li Kenanoğlu olayı Meclis gündemine taşıdı

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da olayı meclis gündemine taşıyarak şöyle konuştu:

“3’üncü Hava limanında her geçen gün yeni bir can kaybının olduğu bilgisini alıyoruz. Bir kaç gün önce bir işçinin tesadüfen rögarda temizlik yapılırken ölü bedenine rastlandı. Bu işçinin ne zaman öldüğü ve kim olduğu henüz tespit edilmiş değil.

Yetkililerin bu konuda herhangi bir açıklamaları da yok. Kamuoyu ve bütün işçiler, bu işçinin ne zaman öldüğünü, nasıl öldüğünü ve kimliğini, kim olduğunu merak ediyor, soruyor.

Bir çok işçinin aslında kayıt dışı çalıştırılıp bir şekilde böyle ölü bulunduğuna yönelik iddialar var. Bu nedenle de resmî açıklamaların sayısıyla kamuoyundaki işçi cinayetlerinin sayısı oranında bir tutarsızlık olduğu da hep ortaya konuyor.

Bunun araştırılmasını ve kamuoyuna açıklayıcı bir cevap verilmesini talep ve rica ediyorum.”

 

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler