3. havalimanında yabancı basına özel güvenlik eşliğinde tanıtım

İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanı İşletmesi, işçi ölümleri ve işçi eylemleri ile gündemden düşmeyen ve 29 Ekim’de açılışı yapılacağı duyurulan 3. havalimanında yabancı basın temsilcileriyle bir araya geldi. Gazetecilerin toplantı katından başka yerde görüntü çekmesine izin verilmedi.

Yayınlanma: 25.10.2018 - 16:56
Abone Ol google-news

 

Sadece yabancı basına açık olan toplantıda, açılış öncesi havalimanına dair hazırlanan sunum izlettirildi. Gazetecilerin toplantı salonunun bulunduğu kat dışında bir yerde görüntü almasına izin verilmedi. Hemen hemen her gazetecinin başına ise adeta bir özel güvenlik çalışanı konuşlandırıldı.

“Düzelttik dedikleri koşullar bunlar”

İnşaat İş, 29 Ekim’de yapılacak şatafatlı açılıştan önce yemek kuyruklarının bu sefer bodrum katına taşındığı ve jandarma gölgesinin eksik olmadığını belirtti. Sendika Twitter hesabından, “Açılışa günler kaldı ama biz halen başı sonu belli olmayan kuyruklarla yemek yeme mücadelesi veriyoruz. Düzelttiklerini söyledikleri koşullar bunlar” dedi.

 ‘Aşağılanmaya’ ıslıklı tepki

İnşaat İş, şantiyedeki kötü çalışma koşulların açılışa günler kala daha kötüleştiğini ve “pervasız” bir nitelik kazandığını söyleyerek, işçilerden gelen tepkileri şöyle aktardı: “Yapacakları şatafatlı açılışta bizim yemek yediğimiz çadırlar görüntülerini bozacak diye düşünmüş olacaklarki kaldırdılar. Zaten bir işkenceye dönen yemek yeme faslımızı, bu sefer de bizi bodrum kata indirerek daha aşağılayıcı bir niteliğe dönüştürdüler. Bu aşağılamaya ve yemek yemenin işkenceye dönüştürülmesine karşı tepkilerimizi ıslıklarımızla ifade ettik. Bunun üzerine servislere bindirilerek başka yemekhanelere götürüldük.” 

 

Jandarmalar elleri tetikte

3. Havalimanı inşaatında düzeltildiği belirtilen çalışma koşullarında hiçbir değişiklik yaşanmadı. İşçiler hala metrelerce uzunluktaki yemek kuyruğunda beklemek zorunda kalıyor. Jandarma ekipleri herhangi bir eyleme karşı tetikte bekletiliyor. İnşaat işçileri sendikası üyeleri 3. havalimanı şantiyesinde hiçbir şeyin düzeltilmediğini aksine jandarma baskısı da eklenerek koşulların sertleştiğini belirtiyor.

Sendika, Twitter hesabından şantiyedeki durumu şöyle özetliyor: "3. Havalimanı şantiyesinde sonu başı belli olmayan yemek kuyrukları devam ediyor. Arkadaşlarımız birkaç gün sonra gösterişli açılışlar yapacaklar. O şatafatın arkasında bize reva görülen bu insanlık dışı koşullar var. Duyun, görün” 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler