2 kişinin öldüğü bina sakinlerinden Zeytinburnu Belediyesi’ne protesto

İstanbul Zeytinburnu’nda, 2015 yılının aralık ayında boşaltıldığı belirtilen 56 dairelik 7 katlı “Kuran” sitesi 13 Ocak 2017’de çökmüş, enkaz altında kalan Mehmet Akbaş (60) ve Mehmet Özdener (5) hayatını kaybetmiş, 17 kişi yaralanmıştı. Yıkılan “Kuran” sitesi mağdurları, dün sitenin önünde Zeytinburnu Belediyesi’ni protesto etti.

Yayınlanma: 25.10.2018 - 17:47
Abone Ol google-news

İstanbul Zeytinburnu’nda, 2015 yılının aralık ayında boşaltıldığı belirtilen 56 dairelik 7 katlı “Kuran” sitesi 13 Ocak 2017’de çökmüş, enkaz altında kalan Mehmet Akbaş (60) ve Mehmet Özdener (5) hayatını kaybetmiş, 17 kişi yaralanmıştı. Sitenin çökmesine ilişkin Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Zeytinburnu Belediye Başkanlığı yetkilileri ve site yönetim kurulu üyelerinin sorumlu oldukları belirtilmişti. Yıkılan “Kuran” sitesi mağdurları, dün sitenin önünde Zeytinburnu Belediyesi’ni protesto etti. Site sakinleri evlerinin yıkılmasında ihmali bulunan Belediye’ye tepki gösteren yurttaşlar, “Kentsel dönüşüm diyerek yeni binaları bile yıkılanlar var. Yağmaya,talana,soyguna hırsızlığınıza dur diyoruz” dedi. 

Protestoya siyasi partiler ile 201 gündür Zeytinburnu Belediyesi önünde işini isteyen Kenan Güngördü katıldı.

Güngördü, yaptığı açıklamada TOKİ eliyle Zeytinburnu sahilinin ‘yeni bizans surları’ ile çevrildiğini söyleyerek,“1950’li yıllardan itibaren barındırdığı ve hemen yanıbaşında olması nedeni ile Kazlıçeşme Deri Sanayi Bölgesi, Sümerbank, Çimento Fabrikası, Akfil Fabrikası, Yıldız Fabrikası, Et Balık Kurumu, Fuat Bezmen Mensucat Fabrikası'nda ucuz iş gücü sağlanması için düzenin göz yumması sonucu Hazine'nin, vakıfların arazilerinin üzerine kurulan derme çatma yapılarla İstanbul’un ilk gecekondu bölgesi olan Zeytinburnu daha sonra bu sanayi kuruluşları ve fabrikaların İstanbul dışına çıkarılmaları sonrası boş kalan bu büyük arazilerin cazibesi ile tekrar yakaladığı şansı kaybetmenin şansızlığını yaşıyor. Konumu itibarı ile İstanbul’un en önemli bölgelerinden biri olan Zeytinburnu’nda güneyinden geçen tren yolu kentin deniz ile iletişimini kesmesi sürekli Zeytinburnu kamuoyunu rahatsız ederken bu fabrika ve kuruluşların boşaltılması ile ortaya çıkan arazilerin TOKİ kanalı ile kar ortaklığı adı altında pazarlanması bundan sonrada ilçenin güneyinde adeta yeni surların oluşmasına neden oldu. Kazlıçeşme Mensucat Santral Fabrikasını arazisinin borçları nedeni ile TOKİ’ye devrediliş oyunlarını bir kenara bırakarak burada yapılan ve ulusal basında da yankı uyandıran 16/9 gökdelenleri ile başlayan betonlaşma süreci halen bu bölgede devam eden “Yedi Mavi” gibi isminin aksine bir tane daha adeta SUR yapılıyor. Konumu itibarı ile İstanbul’un en merkezi yerlerinden biri olan Zeytinburnu geçmişteki ilk gecekondu semti olma şansızlığını bu seferde TOKİ eli ile pazarlanan “yeni surlar”ile ebediyen kaybederken Zeytinburnu’nun AKP’li Belediyesi olayları sadece izlemekte. Bugün kuran sitesi mağrurları ile birlikte bir uyanış başlamıştır” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler