“3. havalimanında 18 pistten ikisi tamamlanmış durumda"

Açılışı 29 Ekim’de yapılacak olan 3. havalimanına ilişkin “Uyarıyoruz” başlıklı bir açıklama yayınlayan İnşaat-İş, havalimanının tamamlanmadan açılmasının yeni işçi ölümlerine davetiye çıkarmak anlamına geldiğini vurgulayarak, “3. havalimanı projesi yeni kaza ve felaketlere gebedir” dedi.

Yayınlanma: 27.10.2018 - 21:31
Abone Ol google-news

İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş), açılış hazırlığı yapılan 3. havalimanı için “Uyarıyoruz” başlıklı bir açıklama yayımladı. İnşaat İş yaptığı açıklamada, “İnşaatı bile tam bitmemiş olan o havaalanını 1 Ocak 2019’da açmakta inat ve ısrar edilecek olursa, bu acele yüzünden bugüne kadar dökülen işçi kanlarına yenileri eklenmekle kalmayacak, havacılık kazalarına da davetiye çıkarılmış olacak” ifadelerini kullandı.

Ödenmeyen ücretler, kötü çalışma ve barınma koşullarına karşı işçi eylemleriyle, gözaltı ve tutuklamalarla gündeme gelen 3. havalimanı inşaatının “şu anki toplam gerçekleşme oranının yüzde 50’nin altında” olduğuna vurgu yapan sendika “Uyarıyoruz” başlıklı açıklamasında doğanın tahribi ve işçi ölümleri pahasına yükselen 3. havalimanının tamamlanmadan açılmasının yeni kaza ve felaketlere yol açacağını vurgulayarak, şunları dile getirdi:

“18 Pistten sadece ikisi tamamlanmış durumda”

“İstanbul’un ciğeri olan Kuzey Ormanları’nın tahribi yanında bugüne kadar kesin sayısı bilinmeyen inşaat işçisine mezar olan 3. Havalimanı projesi yeni kaza ve felaketlere gebedir.

İnşaatın 3’te 2’si tamamlanmadığı halde sırf gösteriş uğruna 29 Ekim’de göstermelik bir şov yapılacak. Asıl açılış için verilen tarih ise 1 Ocak 2019. Ancak o şantiyedeki inşaatın o tarihe kadar da bitmesi mümkün değil. Çünkü şu ekim ayı itibariyle 18 pistten sadece ikisi tamamlanmış durumda. Henüz yarısı bile bitmemiş olan yolcu salonları ve diğer hizmet binalarının inşası da o tarihe kadar zor tamamlanır. Projenin şu anki toplam gerçekleşme oranı yüzde 50’nin altında.

“Havacılık kazalarına davetiye çıkarılmış olacak”

İnşaatı bile tam bitmemiş olan o havaalanını 1 Ocak 2019’da açmakta inat ve ısrar edilecek olursa, bu acele yüzünden bugüne kadar dökülen işçi kanlarına yenileri eklenmekle kalmayacak, havacılık kazalarına da davetiye çıkarılmış olacak. Şöyle ki;

Ocak ayı, kış koşullarının en sert yaşandığı bir ay. Kar, buz, yağmur-çamur yanında sert rüzgarların esme olasılığı en yüksek ayların başında gelir. Üstelik rant uğruna doğanın canına okunan o havaalanı, Karadeniz rüzgarlarına açık bir alanda inşa ediliyor. Ağır kış koşullarında yeni bir havaalanına ilk kez inecek pilotların karşılaşacakları risklerin normalden çok daha fazla olacağı ortada.

“Uçuş güvenliği açısından büyük riskler var”

Yapımı planlanan pistlerin çevresinde halen çok sayıda rüzgar enerjisi (RES) direği bulunuyor. Bunlar uçuş güvenliği açısından büyük bir risk kaynağı. Yoğun bir sis, yağmur ya da kar yağışı nedeniyle pistleri pas geçecek olan uçaklar için bu direkler birer tuzak.

“İniş ve kalkışlar sırasında kazalara davetiye çıkarılmış olacak”

Şu an devrede olan Atatürk Havalimanı’ndaki bütün hassas cihazların tırlarla 45 saat içinde 3. Havalimanı’na taşınması planlanıyor. Bu tırlardan birinin kaza yapması ya da başka bir aksilikle karşılaşılacak olursa kimi ekipmanlar monte edilmeden yapılacak iniş ve kalkışlar sırasında kazalara davetiye çıkarılmış olacak.


“3. havalimanı’nda pano odası patladı”

İnşaat-İş, dün akşam 3. havalimanı şantiyesinde meydana gelen patlamayla ilgili işçilerden gelen bilgiyi paylaştı. Pano odasının patladığını belirten işçiler, bu sırada iki kişinin yaralandığını belirtti.

İnşaat-İş, işçiden gelen bilgiyi twitterdan  şu şekilde paylaştı:

“3’üncü Havalimanı şantiyesinde açılışa günler kala üretim baskısı tırmanmış durumda. İşçi arkadaşlarımızdan gelen bir bilgi şöyle:Dün gece saat 22:30 civarında otopark cp4 bölgesinde pano odası patladı, 2 yaralı var biri yoğun bakımda. Alp Erdem firmasının personelleri yaralandı şef olan( Savaş) yoğun bakımda, diğerinin (Hakan) kolunda ve yüzünde yanma var, tedavi ediliyor.”

Bunlar ilk bakışta akla gelen belli başlı riskler. İnşaat-İş Sendikası olarak kamuoyunu uyarıyoruz:

Doğanın katli ve işçi kanı üzerine inşa edilen 3. Havalimanı projesinin, sırf Erdoğan iktidarının gösteriş merakı uğruna yeni felaketlere neden olmasına sessiz ve seyirci kalmayın!”

 3. havalimanı işçileri maaşlarını halen alamadılar

Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) ücretlerini alamadıkları için iş bırakma eylemi yapan 3. havalimanı işçilerinin dün yatırılması gereken ücretlerinin halen yatırılmadığını, bugün bir yol haritası çıkartacaklarını açıkladı.

İstanbul’da bulunan 3. havalimanı ana yüklenici firması İGA bünyesinde faaliyet gösteren DSG’de çalışan 100’e yakın inşaat işçisi 3 aydır maaşlarını alamadıkları için 22 Ekim’de iş bırakma eylemi başlattı. Firma yetkilileri ile işçiler bir gün sonra bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmede firma yetkilileri işçilerin maaşlarını Cuma günü yatıracaklarını söyledi. Yapı İşçileri Sendikası’ndan (İYİ-SEN) alınan bilgilere göre, dün yatırılması gereken ücretler yatırılmadı. İYİ-SEN ve işçiler bugün bu duruma ilişkin yol haritasını belirleyecek.

‘Suç işliyorlar’

MA’nın haberine göre işçilerin ücretlerinin yatırılmamasına ilişkin kısa bir açıklama yapan İYİ-SEN Genel Başkanı Ali Öztutan, “İGA başta olmak üzere altındaki taşeron firmalar, işçilerin alın terini ödemeyerek, büyük bir suç işliyorlar. İşçi arkadaşlarımız eylemleriyle tepki gösterdiklerinde, hemen uzlaşmaya çalışıyorlar. Bu sorunu çözeceklerine dair söz vermelerine rağmen, sözlerinde durmuyorlar” dedi.

Yol haritası belirleyecekler

Yapılan görüşmede işçilerle birlikte Cuma gününe kadar bekleme kararı aldıklarını ifade eden Öztutan, “Ancak herhangi bir ödeme gerçekleştirilemedi. Aslında patronların ikiyüzlü tutumu devam ediyor. İnşaat işçilerini sömürecek bir nesne olarak görüyorlar. Biz bu noktadan sonra işçi arkadaşlarımızın emeğinin karşılığını, birikmiş ücretlerini almak için kararlarımız olacaktır. Bugün de işçi arkadaşlarımızla bir görüşme gerçekleştireceğiz. Onlarla birlikte yol haritamızı belirleyeceğiz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler