Ata’mıza koştuk

Cumhuriyetimizin 95. yılında milyonlar şarkılar, marşlar ve andımızla Anıtkabir’in yolunu tuttu.

Yayınlanma: 29.10.2018 - 21:35
Abone Ol google-news

<video:1126074>

 

Cumhuriyetin 95. yılında yurdun dört bir yanından gelenler kentin değişik noktalarından Anıtkabir’e yürüdü.  

CHP’nin Ankara Teşkilatları I. Meclis önünden Anıtkabir’e geldi. Yürüyüşe, TBMM Başkanvekili Levent Gök, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Yüksek Disiplin Kurulu Sekreteri Selahattin Emre, CHP Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener ile ilçe başkanlarının yanı sıra Gençlik Kolları üyeleri de katıldı. CHP’liler I. Meclis binası önünde, Danıştay tarafından okullarda yeniden okunmasına karar verilen ‘Öğrenci Andı’nı okudu. Andın okunmasının ardından partililer, sloganlar ve müzik grubu eşliğinde Anıtkabir’e yürüdü. Türkiye Gençlik Birliği de (TGB), Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce gençle I. Meclis binasından Anıtbakir’e yürüdü. Yürüyüş Meclis önünde İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Türkiye Liseliler Birliği yürüyüşte “Gençlik Bitti Sandınız, İşte Size Andımız” pankartı ile yürüdü. Yürüyüşte sık sık “Ne mutlu Türküm diyene” ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz sloganları” atıldı. Gençler, Anıtkabir’de ‘Öğrenci Andı’nı’ okudu.

‘Cumhuriyet’in bekçileriyiz’

Atatürkçü Düşünce Derneği’nin öncülüğündeki yürüyüş, Birinci Meclis önünden marş ve sloganlarla başladı. İki saati aşan yürüyüş, Anıtkabir’de sona erdi. Yürüyüş boyunca; Danıştay’ın kararıyla tartışmalara konu olan Öğrenci Andı, İzmir Marşı ve 10. Yıl Marşı sık sık tekrarlanırken; “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Cumhuriyet’in bekçileriyiz” sloganları atıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait araçların yürüyüş alanı trafiğini 3 kilometre öteden kapatması ve alanda çok sayıda polis ekibinin bulunması; yapılan konuşmalarda tepki çekti. Polis ekiplerinin, davul ve zurnacıları, “sloganları duyamıyoruz” gerekçesiyle alandan dışarı çıkarması ise dikkat çekti.

<haber-dikey:1125656>

 

‘Özgürlük günümüz’

I. Meclis önünde yapılan konuşmalarda; Engelliler Federasyonu Başkanı Turhan İçli, Cumhuriyet’in birçok değeri olduğunu belirterek “Bütün özellikleri büyük mücadeleler içinde yazılmıştır. Emperyalizme karşı mücadele, kan revan içinde yazılmıştır. Atatürk bağımlılığını kimse söküp atamaz” dedi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Ankara Şube Başkanı Ayfer Yüksel, Tunceli’de soğuktan donarak hayatını kaybeden iki askeri anarak sözlerine başladı. Yüksel, “Atatürk, yaşadığımız coğrafyada olanakları başarmış, gerçek destanların yazıldığı Kurtuluş Savaşı’nı kazanmış ve yeni bir devlet kurmuştur. Türkiye’nin bağımsızlığını dünyanın kabul görmesinin ardından Ankara başkent olmuş ve Cumhuriyet ilan edilmiştir. Bugün bizim özgürlük günümüz” dedi.

‘Ders vereceğiz’

Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık, yolların kapatılmasına tepki göstererek “Tüm yollarımızı kapatsanız da biz Meclisimize ve Anıtkabir’e yürümeye devam ediyoruz. AKP’ye ders verişimizin günü 31 Mart olmalıdır” diyerek yerel seçimleri işaret etti.  

‘Ülke millete kapatıldı’

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Süheyl Batum, “‘29 Ekim’i hep birlikte kutlayalım’ dedik ama buradaki durumu hepiniz görüyorsunuz. Tük meydanları kapatılmış, tüm sokakları kum kamyonlarıyla kapatılmış. Tüm emniyet örgütü, buraya toplanmış. Ülkenin her köşesi bilfiil millete kapatılmış. Çok açık söylüyorum; Atatürk Cumhuriyeti’nin yaşayacağına bir kez daha inanmalıyız” dedi. Ankara’da devlet erkânının yerine emniyet güçlerinin olmasına tepki gösteren Batum, “Biz, Cumhuriyet’in gerçek sahipleri, buradayız” ifadelerini kullandı.  
Tüketici Hakları Derneği Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Işık, Atatürk’ün yurttaşları birleştirdiğini, barış getirdiğini söyleyerek “Bugün barışı özlüyoruz” dedi.

‘Dirilişin yıldönümü’

Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, “Bugün sadece bir ülkenin doğum gününü değil bir ülkenin dirilişinin 95. yılını kutluyoruz. Atatürk damarlarımıza işlemiştir ve koparılması mümkün değildir” dedi. FKF üyesi gençlerin 29 Ekim bildirisi dağıttıkları için gözaltına alınmasına tepki gösteren Sağkan, bildiride yer alan şu ifadelerle konuşmasını sonlandırdı: “Cumhuriyet, üzerini emekçi kanıyla sıvayıp ‘zafer’ dedikleri çevre katliamı değildir. Cumhuriyet, Ali İsmail’leri, Özgecan’ları, Hande Kader’leri öldürenler değildi. Cumhuriyet, baba paraları, çocuk tecavüzcüleri, saltanat sevdalıları değildir. Cumhuriyet, istibdada karşı hürriyetin bayrağıdır.”


El ele Anıtkabir'e

Yaşlı bir çiftin Anıtkabir merdivenlerini birbirlerinden destek alarak, bastonları ile çıkması yüreklere dokundu.

 Binlerce kişi Andımız'ı okudu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda, Anıtkabir'e giden binlerce yurttaş hep bir ağızdan Andımız'ı okudu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler