Sorgulayanlar hedef, hala yanıt yok: Neden dondular?

İktidar iki askerin donarak şehit olmasını sorgulayanları hedef aldı. CHP net yanıt istedi.

Yayınlanma: 30.10.2018 - 23:34
Abone Ol google-news

<video:1125930>

 

 

Bakan Soylu’nun açıklamaları, neredeyse “donarak şehit olmaya” ilişkin bütün olasılıkları ortadan kaldırıyor. “Hipotermi”nin nedenlerine ilişkin sonuçlar ne zaman açıklanacak?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 26 Ekim’de Tunceli’nin Nazımiye ilçesi kırsalında şehit olan iki askerin üzerlerinde “eksi 30-35 dereceye kadar dayanıklılık ortaya koyabilecek bir malzeme” olduğunu öne sürdü. Düzenlediği basın toplantısında “Biz aslan gibi 2 evladımızı kaybettik, bu sorumluluğu en üstten en alta kadar taşıyoruz. Biz sorumluluğumuzu hissediyoruz” diyen Soylu, iki askerin neden şehit olduğunu açıklamak yerine gazetemizi hedef aldı.

Soylu, Jandarma Lojistik Komutanı Tümgeneral Münir Güzel’in açıklamalarını “Komutan canlı yayında açıkladı: Yeni soğuk iklim kıyafeti geçen hafta gönderilmiş” başlığıyla veren cumhuriyet.com.tr’nin haberine hakaretle karşılık verdi. Basın toplantısında askerlerin üzerinde yeterli kıyafeti olmasına karşın neden şehit olduklarını açıklayamayan Soylu, Twitter hesabından “Cumhuriyet gazetesi namussuz bir çarpıtma yapmıştır! Münir Paşa’nın geçen hafta gönderildi dediği, Ar-Ge’si yeni bitmiş, çok daha üst kademe teçhizatlardır. Buradan mevcut kışlıkların olmadığı, soğuğa karşı yeterli olmadığı anlamını çıkarmak, öncesini dinlememek zavallılıktır” dedi.

<haber-dikey:1126627>

Helikopter ulaşamadı

Bakanlık Konferans Salonu’nda basın toplantısı düzenleyen Soylu, terör örgütü PKK’ye vurulan ağır darbelerin neticesinde yurtdışından terörist takviyesi kararı aldığı ve Tunceli kırsalında bir terörist grubu intikal ettirmeye çalıştığı bilgisinin edinildiğini belirterek, bölgeye 21 timle operasyon başlatıldığını belirtti. Şehit olan askerlerin içinde bulunduğu 2 timin 22 Ekim’de bölgeye helikopterle indirildiğini söyleyen Soylu, hava şartlarının meteorolojik tahminlerin ötesinde aniden ağırlaştığı için komutanların, tipi nedeniyle 26 Ekim’de timlerin geri çekilmesi talimatı verdiklerini ifade etti. Helikopter pilotunun tipi ve olumsuz hava şartları nedeniyle birçok kez denemesine rağmen bölgeye inemediğini bildiren Soylu, “Bunun üzerine arkadaşlarımız terörist saldırısı ve EYP eylemi riskine rağmen tabur komutanı başta olmak üzere yaya olarak bölgeye intikal etmeye çalıştılar. 26 Ekim’de güçlükle time ulaşan personelimiz tarafından, hipotermi geçiren iki evladımıza ilk müdahale yapıldı” dedi.
Şehit olan askerlerin üzerindeki giysi ve ekipmanın, Jandarma Genel Komutanlığının kullandığı, dünya standartlarında, hatta birçok orduya da aynı standartta üretim yapan standartlar şeklinde elde edildiğini ifade eden Soylu, “Ağır kış şartları için özel olarak üretilmiş ekipmanlardır. Hipotermi dediğimiz olay, her insanda aynı hava koşulları, aynı etkiyi göstermeyebiliyor” dedi.

<haber-dikey:1123368>     

Soylu, bir gazetecinin, “12 kişilik timden bahsediliyor, diğer askerler hastanede ayakta tedavi edildikten sonra taburcu edildi, bu iki asker niye hipotermi geçirdi?” şeklindeki sorusu üzerine şunları kaydetti: “Bu tıbbi bir şey. Tipinin beklenmeyen şekilde sert olduğu diğer jandarmalarımız tarafından da bize ifade edildi. Bunun özellikle uzmanları tarafından açıklanmasının çok daha doğru olabileceğini düşünüyoruz. Ama şu nettir, oradaki jandarmalarımızın teçhizatları, giysileri, donanımları konusunda herhangi bir farklılık söz konusu değil. Bütün operasyonları nasıl yapıyorsak bunları da o kadarıyla yapıyoruz. Eksi 30-35 dereceye kadar dayanıklılık ortaya koyabilecek bir malzeme söz konusu.”

<haber-dikey:1126004>

Yeni tip kıyafetler geçen hafta gitti

Soylu’nun ardından Jandarma Lojistik Komutanı Tümgeneral Münir Güzel, komando personelinin kıyafetleri hakkında gazetecilere bilgi verdi. Askeri kamufulajların -  40 dereceye kadar koruma sağladığını söyleyen Güzel, “Soğuk iklim elbisesi, polar mont, panço, uyku tulumu, arazi şartlarında muhafazalarını sağlamak için dağ çadırlarımız, karda hareket imkânını sağlayan hediklerimiz mevcut. Bunlara ilave olarak ‘yeni tip soğuk iklim kıyafeti’ tüm birliklerimize geçen hafta itibarıyla gönderildi. Pusu ve mevzi görevlerinde giyebilmeleri için giyilebilir uyku tulumu, Ar-Ge kapsamında yaptığımız çalışma sonucu tedariklerine de başladık. Soğuk iklim botlarının koruyucu özelliğini artırıcı bot planımız Ar-Ge kapsamında yapıldı, kasım ayı sonuna kadar da tüm birliklerimize ulaştırmayı hedefliyoruz. Bunlara ilave olarak kimyasal vücut ısıtıcıları da mevcut. Uyku tulumu -40 dereceye kadar koruyor. Polar mont, soğuk iklim kıyafeti, kar elbisesi veya pançoyu aldığımızda -40’a kadar muhafaza imkânı sağlamaktadır.

<haber-dikey:1123180>

Ortaylı'ya tepki

İsim vermeden Prof. Dr İlber Ortaylı’yı da hedef alan Soylu, “Her konuda profesör olunmaz. Her konuda yorum yapıyor… Tarih profesörüsünüz. Başımızın üstünde yeriniz var. Ama televizyona çıkıp, sanki 40 yılını buradaki komutanlarımız gibi, buradaki emniyetçilerimiz gibi ahkam kesiyorlar. Buna müsaade etmek mümkün değildir kim olursa olsun” dedi.

<haber-dikey:1126299>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler