‘Mesele kalitesiz kıyafet’

İki askerin hipotermi geçirmesine ilişkin konuşan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Heper, ‘İki askerin donması kıyafet kalitesiyle ilgili’ dedi.

Yayınlanma: 31.10.2018 - 23:04
Abone Ol google-news

 

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gülmüser Heper, Tunceli Nazimiye’de iki askerin hipotermi geçirerek şehit olmasına ilişkin “Eksi 40’a kadar koruyacak elbisede, hava koşulları eksi 45’e kadar düşecek ki etkisiz olsun. Bu konu tamamen kıyafetin kaç dereceye kadar koruduğu ve kalitesiyle ilgilidir” dedi.
Prof. Dr. Heper, hipotermi ve olaydaki ihmaller üzerine gazetemize bilgi verdi.

<haber-dikey:1126627>

Hiporterminin en temel sebebinin ağır ve ani soğuğa maruz kalma olduğunu belirten Heper, “Ağır soğukta, ısınma şartları yoksa ve koruyucu elbiseler dayanıksızsa, soğuğu geçirip ısıtmıyorsa, hipotermiye girme kaçınılmazdır” dedi. Vücut ısısının eksi 28 dereceye düştüğünde ağır hipotermi ile ölümün gerçekleştiğini söyleyen Heper, askerlerin teçhizatlarıyla ilgili yanıtlanmayan sorulara işaret ederek şöyle konuştu: “O sırada kaç derece soğuk vardı? Elbisenin koruyuculuğu kaç dereceye ulaşıyordu? Eksi 40’a kadar koruyacak elbisede, hava koşulları eksi 45’e kadar düşecek ki etkisiz olsun. Bu konu tamamen kıyafetin kaç dereceye kadar koruduğu ve kalitesiyle ilgilidir.”

<haber-dikey:1123368>

Hükümet: Yeterli

Muhalefetten gelen tepkilere karşın hükümet yetkilileri askeri teçhizatların yeterli olduğunu savundu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Askerimizin tüm teçhizatı en modern teçhizattır” derken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da “Şehitlerimizin üzerindeki ekipman, dünya standartları çerçevesindedir. Ağır kış şartları için özel üretilmiş ekipmanlardır. Ne teçhizat eksiğimiz ne hazırlıksız gitmemiz söz konusudur” ifadelerini kullanmıştı. İYİ Parti’nin konuyla ilgili Meclis’e sunduğu araştırma önergesi ise AKP tarafından reddedildi. Son olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kış donanımı tanıtım toplantısında Jandarma Lojistik Komutanı Münir Güzel, kıyafetlerin -40’a kadar koruma sağladığını belirtmişti.

<haber-dikey:1126736>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler