Ölümüne infaz: Evde bakım hastasını tutukladılar

19 yaşındaki Hakan Erbilek, konuşamaz, nefes alamaz, kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda olduğu halde 3 yıl 6 aylık hapis cezası onanınca tutuklandı.

Yayınlanma: 01.11.2018 - 18:36
Abone Ol google-news

Sağlık durumunun ağırlığı nedeniyle, Muş’tan, hasta mahpusların konulduğu Metris R Tipi Cezaevi’ne sevk edildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’ne başvuran Erbilek ailesi ise oğullarının tahliyesi için destek istiyor. Çocuklarıyla görüş yapabilmek için Muş’tan İstanbul’a gelen aile, bir kaç gün Esenler’de otogarda sabahladı.

Yüzde 99 engelli ama hapiste

Erbilek, Aralık 2017’de bir kavgada yaralandı. Elazığ’da hastanede tedavi gördükten sonra, evde bakım hastası olarak taburcu edildi. Evlerinde, bir odayı yoğun bakım odasına dönüştürdüler. Erbilek, hırsızlığa teşebbüs ve polise mukavemet iddiasıyla yargılanıp, 3 yıl 6 ay hapse mahkum edildi. Cezası onanınca, 22 gün önce Muş’ta tutuklandı. Cezaevine gönderildikten üç gün sonra fenalaşıp hastaneye kaldırıldı. Son bir haftadır da Metris R Tipi’nde. Boğazına takılan kanül sayesinde nefes alıyor. Tuvaletini beze yapıyor. Yüzde 99 engelli raporu var. Anne Nursel Erbilek, İHD İstanbul Şubesi’nde yapılan basın açıklamasında, Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı’na seslenerek yardım istedi. Erbilek,“Oğlum ölüme terk edildi. Ne kadar yaşayacağını bilmiyorum ama son nefesini benim yanımda versin. Oğlumu bırakın, ben ona bebek gibi bakıyordum” dedi.

Acilen infazı durdurulmalı

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, bugün Erbilek’i cezaevinde ziyaret etti. Yoleri, “Tekerlekli sandalyeyle getirdiler. Yazamıyor, konuşamıyor, haraket edemiyor, yemek yiyemiyor, bir hortumla mamayla besleniyor, ellerini kontrol edemiyor, vücudunu kontrol edemiyor. Bir an önce infazı ertelenmeli. Yoksa boğazındaki delikten akciğer enfeksiyonu başlayabilir” diye konuştu. Erbilek’in birçok şeyi de hatırlamadığını aktaran Yoleri, şöyle devam etti: “Koğuşta kaç kişiyle kaldığını hatırlayamadı. 7 ve 9 yaşlarında iki kardeşi var. Kardeşlerini hatırlamıyor. İnfaz ertelemesi için Adli Tıp’tan rapor bekleniyor. Bu raporun çıkması en az iki ayı buluyor. Belgeleri önceki gün adli tıpa gönderildi. Adli Tıp hızlı karar vermeli. Rapor gelmeden de bu karar verilebilir çünkü sağlık durumunun ne kadar kötü olduğu gözle görülüyor. Hırsızlığa teşebbüs suçundan 1 yıl 6 ay, polise mukavemetten 2 yıl ceza verilmiş. Onama kararıyla tutuklanmış. Tutuklanır tutuklanmaz hastaneye sevk edilmeliydi. Hakim hapishaneye göndermiş. R Tipi’ne gelene kadar sürekli hastane, hapishane arasında dolaştırılmış. Hapishanede yaşama şansına sahip değil. Ailesi yarın dönecek. Maddi durumları da iyi değil, bir kaç gün otogarda sabahlamışlar.”



 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon