AKP’nin GAP’a ihaneti

CHP’li Umut Oran, GAP illerini dolaşarak izlenimlerini raporlaştırdı.

Yayınlanma: 03.11.2018 - 23:11
Abone Ol google-news

CHP’li Umut Oran, Hatay, Osmaniye, Kilis, Adıyaman ve Şanlıurfa’daki incelemelerinin ardından “Gittim, gezdim, gördüm, uyarıyorum” diyerek “GAP Raporu” hazırladı. Bölgedeki Suriyeli mültecilerin sayısına dikkat çeken Oran, GAP illerinde her 100 kişiden 14’ünün Suriyeli olduğunu belirtti. Türk yurttaşlarına tanınmayan hakların Suriyelilere tanındığına, illerde ekonomik krizin etkilerinin açıkça görüldüğüne dikkat çeken Oran, “Ağır sosyal ve ekonomik açmazdaki GAP illeri adeta patlamaya hazır bomba” değerlendirmesini yaptı.

Oran’ın raporunda şu değerlendirmelere yer verildi:

- Öncelikle GAP’taki 9 ilde bulunan 1.2 milyon Suriyeli, halkımız için büyük sorunlar yaratmaktadır. Bazı illerde Türk vatandaşlarının azınlık durumuna düşmesi, Türk vatandaşlarına tanınmayan kolaylık ve hizmetlerin Suriyelilere tanınması kabul edilemez. Hükümetin acilen “yerli ve milli” tavır göstererek Suriyelilere tanıdığı hakları artık Türk vatandaşlarına da öncelikli olarak tanıması gerekmektedir.

-Pamuk alım fiyatı 4.6 TL olarak açıklanmasına rağmen fiyatlar 3.3 TL’ye kadar düşmüş durumda. Kilis’in merkezindeki Cumhuriyet Caddesi’nde boş dükkân sayısı giderek artarken, her yeri Arapça reklam tabelaları sarmış durumda. İşsizlerin dernek kurduğu kent olan Adıyaman’da en yoğun çalışan yer kahvehaneler, inşaat ustaları-işçileri işsiz, mutsuz, umutsuz, burada iş için bekliyor.

-Yıllarca GAP’ı ihmal ederek bölgenin gelişimine ket vuran AKP, yetmez gibi Suriye politikası ile de bölgeyi yaşanmaz hale getirdi. Şanlıurfa’da geceleri Türk vatandaşı şehir merkezine artık tek başına rahat rahat gidemiyor.

-Türkiye’nin en geri kalmış bölgesi ve toplam nüfusu 8.5 milyon olan GAP kapsamındaki 9 ilde resmi verilere göre 1.2 milyon Suriyeli mülteci bulunuyor. Buna göre GAP illerinden her 100 kişiden 14’ü Suriye vatandaşı. Bu iller içinde en fazla mülteci sayısına 474 bin kişi ile Şanlıurfa ulaştı. Buna göre ilde her 5 kişiden biri Suriyeli oldu.

-GAP bölgesi ortalamasında kişi başına milli gelir Türkiye ortalamasının yaklaşık yarısı düzeyinde.

-Ülke nüfusu ve işgücünün yaklaşık yüzde 9’u, ülkedeki tüm işsizlerin ise yüzde 12’si GAP illerinde.

-İşsizlik oranı özellikle Mardin, Batman, Şırnak, Siirt illeri ortalamasında yüzde 26.9’la rekor düzeyde.

-Bölge, yüksek doğum oranı paralelinde nüfus artışı kaydederken sürekli net göç veriyor. En çok net göç veren iller Mardin, Diyarbakır, Şırnak ve Şanlıurfa.

-Suriye’deki savaş yüzünden ülkemize dolan 3.5 milyon Suriyelinin yaklaşık üçte biri GAP illerinde.

-GAP Bölgesi’nde yeterli istihdam artışı sağlanamadı, Türkiye ortalamasının çok üzerindeki işsizlik en temel sosyo ekonomik sorun.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler