Meclis’te dikkat çeken 'Özel Harp' diyaloğu

HDP’li Garo Paylan’ın, “Hendek olaylarında Özel Harp’in parmağını aramayacak mıyız” sorusuna Akar, “Özel Harp tarih oldu” dedi.

Yayınlanma: 05.11.2018 - 21:11
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1129299>

Türkiye’de özellikle 1980 darbesine giden süreçte “kontrgerilla” olarak etkin rol oynayan ve birçok katliama zemin hazırlayan Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Özel Harp Dairesi’yle ilgili olarak TBMM’de dikkat çeken diyaloglar yaşandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 1 Kasım Perşembe günü Milli Savunma Bakanlığı’nın bütçesinin görüşmeleri sırasında Özel Harp Dairesi gündeme geldi. Komisyon tutanaklarına göre, HDP’li Garo Paylan, Özel Harp Dairesi’nin geçmişteki faaliyetlerini anlatarak “Çözüm süreci”, “hendekler”, “barikatlar”a işaret etti ve şunları kaydetti:
“Biz o çözüm sürecinin nasıl bozulduğunu çok iyi biliyoruz, kimlerin bozduğunu çok iyi biliyoruz. 31 Ekim 2014’te Milli Güvenlik Kurulu toplantısında çöktürme planı imzalandı, birileri siyaseti manipüle etti. Efendim ‘İşte, orada hendek var, barikat var, silah depolandı’ bilmem ne diye... Niye bunu yaptılar? Toplumu birbirine düşürmek için. Şimdi, biz burada az önce anlattım, Özel Harp İdaresi parmağını aramayacak mıyız veya başka bir dinamiğin parmağını aramayacak mıyız? Aramazsak hata yaparız, aramazsak darbe dinamikleriyle yüzleşemeyiz arkadaşlar. ‘Kahrolsun HDP’ diyorsunuz, bizi suçluyorsunuz ama biz sizi uyardık. Bakın, böyle giderse bu toplum darbeye gider, dedik. Hâlâ “hendek, barikat” Kim kazdırdı onları? Kim o yola soktu? Kim o Cizre’ye bizi sokmadı? Ceylanpınar Suruç’ta 2 polisimizi kim öldürdü? Çözüm süreci bitti. Huzurumuzu kaybettik”

Akar: Savcı bakacak
Akar, önce Özel Harp sorusuna girmek istemedi. Paylan’ın ısrarı üzerine Akar, “Özel Harp diye bir şey kalmadı, o tarih, o bitti, onu bilin, kesin bilgi. Özel Kuvvetler Komutanlığımız var. Özel Kuvvetler Komutanlığımızda da 2013 yılında -hani bu siyahtı, beyazdı, efendim, gazetelere, şunlara, bunlara çıktı- çok ciddi değişiklikler yapıldı, çok ciddi tedbirler alındı ve onu kapatalım orada” açıklamasını yaptı. Paylan, “Geçmişe dönük yüzleşme” diye araya girdi. Akar ise buna “İşte ona artık savcılarımız bakacak” karşılığını verdi.

YARGININ DOKUNAMADIĞI TEŞKİLAT

Özel Harp Dairesi, Soğuk Savaş döneminde bizzat ABD’nin NATO ülkelerinde komünizm tehdidine karşı kurdurduğu gizli yapılanmanın adı. Bu teşkilat Türkiye’de, Adnan Menderes’in başbakanlığı döneminde 22 Eylül 1952’de “Hususi ve Yardımcı Muharip Birlikleri” adıyla kuruldu. 1953’te Seferberlik Tetkik Kurulu, 1970’te Özel Harp Daire Başkanlığı adını alan örgütün en bilinen “faaliyetlerinden” biri, 6-7 Eylül 1955’te İstanbul’daki Rum vatandaşların ev ve işyerinin yağmalanması ve binlercesinin ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanan olaylar oldu. 12 Eylül 1980 darbe sürecinde ise Maraş, Çorum, Sivas, Taksim katliamlarında “kontrgerilla” olarak karşımıza çıktı. 
Ancak devlet, bu zamana kadar bu olaylardaki Özel Harp rolünü kabul etmedi. MİT, 12 Eylül davasına gönderdiği bilgi ve belgelerde kontrgerillanın faaliyetlerine hiç değinmedi. 12 Eylül dönemine ilişkin işkence ve katliamlara ilişkin soruşturmalarda da kontrgerillanın rolü sorgulanmaktan kaçınıldı. Özel Harp, 1990’lı yıllarda Özel Kuvvetler Komutanlığı adını aldı. Bu dönemde, JİTEM sahneye çıkarak birçok faili meçhul cinayetlere imza attı.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler