ABD’de ara seçim: Katılım yüksek

ABD’de görev süresi iki yıla yaklaşan Başkan Donald Trump yönetimi için güvenoyu oylaması niteliğindeki Kongre ara seçimlerinde, sandık başına erken giden seçmen rakamları katılımın yüksek olacağına işaret ediyor.

Yayınlanma: 06.11.2018 - 21:32
Abone Ol google-news

 <haber-dikey:1132415,1132351>

Yüksek olması beklenen katılımın artan politizasyon ve derinleşen kutuplaşmanın bir sonucu olduğu değerlendirmesi yapılırken Cumhuriyetçilerin “ırkçı” olarak eleştirilen seçim reklamı Facebook’un yanı sıra NBC ve Trump’a yakınlığıyla bilinen Fox News adlı kanallarda yayından kaldırıldı.

Erken oyda artış
Başkanlık döneminin ortasında ara seçimlerin düzenlendiği ABD’de, bu sayede mevcut yönetimin kamuoyu desteği görülebiliyor, halk ABD Kongresi’nde dengeyi sağlayabileceği tercihlerde bulunuyor. Dün yapılan ara seçimlerde ABD halkı Kongre’nin iki kanadından biri olan Temsilciler Meclisi’nin tüm üyeleri (435), Senato’nun 35 üyesi ve 36 valilik için oy kullandı. Erken oy kullanma sürecinde 34 milyondan fazla seçmenin oy vermeye gittiği belirtildi. Bu rakam bir önceki ara sçeimlerde 22 milyonu ancak aşabilmişti.

Haftaiçi yapılan seçimlerde kimi eyaletlerin çalışanları izinli saymaması katılım endişesine neden olurken, Norh Dakota’da oy kullanımı için getirilen yeni düzenlemeler, Kansas ve Georgia’da oy kullanma alanlarının değiştirilmesi ve Tennessee’de seçmen kayıt sistemindeki değişiklikler aktivistlerin tepkisine neden oldu. Anketler, Temsilciler Meclisi seçimlerinde Demokratların bu kez öne geçebileceğini, Senato’daki kılpayı Cumhuriyetçi üstünlüğünün ise değişmeyebileceğini gösteriyor. Demokratların Kongre’nin bir kanadında dahi olsa üstünlüğü almalarının bir denge unsuru olabileceği yorumları yapılıyor.

Göçmen trajedisi sürüyor

ABD Başkanı Trump, seçimlerin hemen öncesinde kutuplaştırıcı söylemi yükseltti. Cumhuriyetçilerin, Orta Amerika’daki yoksulların Meksika veya ABD’den sığınma talebinde bulunma amacıyla başlattığı, binlerce kişilik göçmen kafilesi ile ülkedeki yabancıları potansiyel suçlu olarak gösteren seçim reklamı ise ana akım medya kuruluşlarının neredeyse tamamından veto yedi. Göçmen kafilesinin çoğunun Meksika’ya ulaştığı bildirilirken Pentagon Sözcüsü, kervanın yaklaştığı ABD-Meksika sınırına 5 bin 200 kişilik birliğin gönderildiğini ve bunlardan sadece kuvvet koruma görevinde yer alacak askerlerin silahlı olacağını söyledi. Sözcü, sınır korumaya 7 bin civarında askerin de destek vereceğini belirtti. Sınırın tel örgülerle kaplandığına ilişkin görüntüler de servis edildi. 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler