Erdoğan örnek olarak TOKİ'yi gösterdi, TOKİ 'İstanbul'a yapılan ihaneti anlattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Şehircilik Günü'nde " TOKİ vasıtasıyla 837 bin konut inşa ederek özel sektöre de örnek oluşturan bir şehircilik hamlesi başlattık" dedi. Ancak bizzat TOKİ tarafından hazırlanan İstanbul hakkındaki dosya kente nasıl ihanet edildiğini ortaya koyuyor.

Yayınlanma: 08.11.2018 - 15:56
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Dünya Şehircilik Günü toplantısında yaptığı konuşmasında şöyle konuştu: "Biz kendi arkadaşlarımıza söylüyoruz. diyoruz ki dikey mimari yok yatay mimari... Önce mescit sonra sosyal donatı alanları onun ardından da oralarda çevrecilik yeşillendirme onun ardında oralarda inşalara devam edeceğiz. Siyasi parti olarak icraatlarımızın önceliğini elbette milletimizin ihtiyaçları belirliyor. İcraatlarımızın önceliğini elbette milletimizin öncelikleri belirliyor. TOKİ vasıtasıyla 837 bin konut inşaa ederek özel sektöre de örnek oluşturan bir şehircilik hamlesi başlattık. 53 farklı ilimizdeki 229 adet riskli alanda çalışmalar sürüyor. İmar barışı ile 13 milyon kişinin devlet ile olan ihtilafını çözmeye çalışıyoruz. Sıkıntılı yerlerin yaklaşık yarısı imar barışından faydalanacak gibi görünüyor. Bu süreçte birilerinin bunu fırsata çevirmesine de göz yummuyoruz."

TOKİ 'EMSALSİZ İHARET' İ AÇIKLAMIŞTI

Recep Tayyip Erdoğan 'Dikey yapılaşma yok yatay mimari' derken İstanbul'a yapılan ihanetin dosyasını Cumhuriyet gazetesi muhabiri Hazal Ocak ulaşıp haberleştirmişti. Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) uzmanlarınca hazırlanan özel dosyaya göre sadece İstanbul'da 76 mega proje için imar planlarını değiştirdi ve ayrıcalıklı imar hakları tanıdı.

 

Dosya, “İstanbul’da yapılan uygulamalara bakıldığında, plan disiplininden uzaklaşıldığı ve parsel bazında verilen ayrıcalıklı imar hakları ile kentin geri dönülemez şekilde tahrip edildiği görülmektedir. Bu ayrıcalıklı plan değişiklikleri, plan bütünlüğünden uzak ve mikro uygulamalar ile ortaya çıkan projeler için birer kılıf olmaktan öteye gitmemektedir” sözleriyle başlıyor. Dosya, “İstanbul’da planlı bir kent oluşturma şansını tamamen ortadan kaldıran, kent bütününde yaşanan problemleri görmezden gelerek uygulamaya konmuş örnekleri gün yüzüne çıkarmayı” hedefliyor.

76 mega projenin hemen hemen hepsi İstanbul’un merkezi bölgelerinde. Şehrin birçok noktasından görünen projelerin metrekaresi de bir hayli pahalı. İşte bunlardan bazıları:

Okul arazisine Nurol Tower

Şişli’de eski Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) arazisi üzerinde inşa edilen 34 katlı Nurol Tower’ın yükseldiği arazi, 2006 yılında üniversite alanındaydı. 2010 yılında İBB ve TOKİ tarafından onaylanan planlarla turizm tesis alanına alındı ve 3.00 emsal hakkı tanındı. Yükseklik de serbest bırakıldı. Proje kapsamında fazladan 6.94 emsal kullanıldı. Yani 20 bin 526 metrekare inşaat yapılması gerekirken 68 bin metrekare inşaat yapıldı. Fazladan yapılan 47 bin 474 metrekare inşaattan 1 milyar 424 milyon 220 bin TL haksız kazanç elde eldildi.

Yüksekliği serbest: Maçka Residences

Beşiktaş Ortaköy’de yükselen projenin arazisi 2005 yılında konut alanındayken 2007 yılında İBB tarafından onaylanan imar planlarıyla otel, ticaret ve razidans alanına alındı. Yükseklik de serbest bırakıldı. Ancak 20 bin 300 bin metrekare inşaat yapılması gerekirken 60 bin metrekare yapıldı. Fazladan 39 bin 700 metrekare inşaat yapıldı. Metrekare fiyatı 84 bin olarak hesaplandığında fazladan inşaattan 3 milyar 334 milyon 800 bin lira kazanç sağlandı.

Bir AVM hikayesi: Marmara Forum

Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezlerinden olan Bakırköy’deki Marmara Forum alanı üzerine 212 bin metrekare inşaat yapılması gerekirken 370 bin metrekarelik inşaat yapıldı. Yani 158 bin fazladan inşaat yapıldı. Metrekare fiyatı ortalama 23 bin lira görünen projeden 3 milyar 634 milyon lira haksız kazanç elde edildi. Proje 2008 yılında henüz temeli dahi atılmadan imar planına aykırılık nedeniyle mühürlenmişti. İBB Meclis’inde imar planlarına uyumu sağlandı.

Ataköy’ün hançeri:Sea Pearl Projesi

Ataköy sahilde bulunan 127 bin 600 metrekarelik bu arazinin bilinen yasal emsali 2.00’dı. Ancak bu proje 2.28 fazla emsal kullanılarak yapıldı. Yani 255 bin 200 metrekare inşaat alanı yapılması gerekirken 547 bin metrekare inşaat yapıldı. Proje kapsamında fazladan 291 bin 800 metrekare yapıldı. Metrekare fiyatının tahminen 46 bin TL olduğu görülen projeden 13 milyar 422 milyon 800 bin lira haksız kazanç elde eldildiği görülüyor. Arazi kıyı kenar çizgisi sınırları içerisinde bulunuyor.

Konut alanına Çiftçi Towers Projesi

Zincirlikuyu’da yükselen Çiftçi Towers projesinin bulunduğu arazi 1999 yılı imar planlarında konut alanındayken İBB tarafından 2006 yılında onaylanan imar planlarıyla yönetici merkezi ve turizm alanına alındı. Emsal de 2.50 olarak belirlendi. Ancak 110 bin metrekare inşaat yapılması gerekirken proje kapsamında 300 bin metrekare inşaat yapıldı. Yani 190 bin metrekare fazla inşaat yapıldı. Metrekare fiyatının 41 bin 250 lira olduğu göz önünde bulundurulunca 7 milyar 837 milyon 500 bin lira kazanç sağlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler