Rock’çı imama küpeli destek

Avukatlar Senih Özay ve Can Kıpçak, Diyanet İşleri Başkanlığı’na karşı açılan davaya müdahil olacak.

Yayınlanma: 11.11.2018 - 23:23
Abone Ol google-news

Kamuoyunun “Rock’çı imam” olarak tanıdığı Ahmet Muhsin Tüzer’in, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın meslekten ihraç kararına karşı başlattığı hukuk mücadelesine, İzmir Barosu avukatlarından Senih Özay ve Hazar Can Kıpçak da müdahil olma kararı aldı.

Manisa’da derslere küpeyle giren bir öğretmen hakkında verilen benzer kararın Danıştay’dan geri döndüğünü anımsatan avukatlar, “Bir ihbarla,18 yıllık mesleğinden atılan imamın anayasal haklarının ihlal edildiği kanısındayız” dediler.

Tüzer, Diyanet İşleri Başkanlığı’na yapılan isimsiz bir ihbar sonucu 18 yıldır sürdürdüğü mesleğinden ihraç edilmiş ve geçen günlerde yargıya başvurmuştu. İzmir Barosu avukatlarından Senih Özay ve Hazar Can Kıpçak da, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bir yazı göndererek, davaya müdahil olma kararı aldıklarını duyurdu. Özay, Manisa’da derslere küpeyle girdiği için aylıktan kesme cezası alan bir sınıf öğretmeninin savunmanlığını yaptığını ve dosyanın Danıştay’a kadar gittiğini bildirdi. Danıştay 12. Dairesi’nin 2011 yılında verdiği kararın Ahmet Muhsin Tüzer’in durumuyla benzerlik taşıdığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Bir ihbarla 18 yıllık mesleğinden atılan imamın anayasal haklarının ihlal edildiği kanısındayız. Aylıktan kesme cezası verilen sınıf öğretmeniyle ilgili Danıştay, ‘Mevzuatımızın bu anayasal hakka sınırlama getirmediği, genel hatlar çizdiği, temel ilkelere aykırılık olmadığı; çağın koşullarına adapte olan örf ve âdetlerin (kulağa küpe takılması, rock müzikle ilgilenmek), değişkenlikleri ayrıca izafilikleri nedeniyle müeyyide yaratan bir anlamda yorumlanamayacağı, toplumun bütünü tarafından kabul görüp görmediğinin bilinemediği (rock müzikle ilgilenmenin siyasi, dini, etnik vb bir manada mesaj verdiğinin anlaşılamadığı) kesin kararına vurmıştır. Bu yoldaki Danıştay kararına dayanarak yurttaşımız hakkındeki meslekten ihraç kararına müdahil olmak için başvuruyoruz.” 

<haber-yatay:880195,1131446,1105296,1103205>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler