Bağımsız yargı listesi

YARSAV ve Yargıçlar Sendikası'nın adli yargıda HSYK için adaylığını açıklayan 11 ismi YSK'ye başvurdu, cemaat ve hükümet işbirliğini reddetti.

Yayınlanma: 02.09.2014 - 23:46
Abone Ol google-news

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) ile Yargıçlar Sendikası’nın desteklediği adli yargı üyesi hâkim ve savcılar, HSYK seçimlerinde aday olmak için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu. Adaylar, hükümet destekli Yargıda Birlik Platformu’nun devlet olanaklarını kullandığını belirterek, YSK’den bunu engellemesini istedi. Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, ne hükümet ne de cemaatle ittifaklarının olduğunu belirterek, “Hiçbir güç odağıyla işbirliği içerisinde değiliz. Yargı bağımsızlığı ve hâkimlik teminatından yanayız” dedi.

Yarsav ve Yargıçlar Sendikası, 12 Ekim’de yapılacak HSYK üyeliği seçimleri için ortak liste çıkardı. Adli yargıdan seçilecek 7 asıl, 4 yedek üyelik için İzmir Yargıcı Ayşe Sarısu Pehlivan, İstanbul Yargıcı Berrin Lale Şenoymak, Ankara Savcısı Bülent Yücetürk, İstanbul Yargıcı İbrahim Fikri Talman, Yargıtay Tetkik Hâkimi Levent Ünsal, Ankara Hâkimi Leyla Köksal, İzmir Yargıcı Murat Aydın, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Bağarkası, Ankara Hâkimi Mustafa Karadağ, İstanbul Yargıcı Nuh Hüseyin Köse ve Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman Demirel, dün YSK’ye gelerek adaylık başvurusunda bulundu.

Yarsav Başkanı Murat Arslan, “Süreci mümkün olduğunca adil, dürüst ve şeffaf şekilde yürütmeye çalıştık ancak maalesef bizim dışımızda gelişen olaylarla yürütmenin ciddi müdahaleleri oldu. Halen de devam ediyor. Çok ciddi şekilde HSYK seçim sürecine müdahil olmuş durumda. Dolayısıyla aday başvurularıyla birlikte şikâyetlerimiz oldu, bundan sonra suç duyurularımız da olacak” dedi.

 

Platform kamu gücünü kullanıyor

Ayrıca kamu kaynakları ve kamu gücünün, seçimlerin serbestlik ve eşitlik içerisinde yürütülmesine aykırı kullanıldığını belirten Eminağaoğlu, bu konuda YSK’ye başvuruda bulunduklarını bildirdi. Eminağaoğlu, Yargıda Birlik Platformu’nun Ankara’da önceki gün yaptığı toplantıya katılan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, İstanbul Başsavcısı Hadi Salihoğlu ve Ankara Başsavcısı Fethi Şimşek hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını da kaydetti.

Avrupa Yargıçları’ndan gözlemci

Kendi adaylarına her yerde engeller çıkarıldığını savunan Eminağaoğlu, adayları adliyelere alınmazken, Yargıda Birlik Platformuna VİP olanaklar sunulduğunu vurguladı.

Eminağaoğlu, geçen hafta sonu Türkiye’nin her yerinden otobüslerle 2 bine yakın yargıç ve savcının Ankara’ya taşındığını, bunu yargıya saldırı olarak gördüklerini kaydetti.

Arslan da Avrupa Yargıçlar Birliği Başkanlığı’ndaki 3 kişilik heyetin gelecek hafta Türkiye’ye gelerek seçmenlerle, adaylarla ve YSK ile görüşerek rapor hazırlayacağını anlattı.

Öte yandan 10’a yakın hakim ve savcı da bağımsız olarak YSK’ye başvurdu. Bunlar arasında en dikkat çekeni TCDD Liman İşletmeleri’nde rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını yürütürken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından aranıp operasyonu durdurması istenen, olumsuz yanıt alınca sürgün edilen İzmir Başsavcısı Haydar Baş oldu. Baş, şu an Samsun Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görev yapıyor.

 

Cemaatin durumu

Öte yandan yargıda 3 bin 500 oy gücüne sahip olduğu tahmin edilen cemaat ise henüz bir liste çıkarmadı. Ancak cemaate mensup bazı isimler de yavaş yavaş adaylıklarını açıklamaya başladı. Bu kapsamda HSYK Tetkik Hâkimi İdris Berber, YSK’ye başvurdu. HSYK 2. Daire Başkanı Nesibe Özer ile diğer HSYK üyelerinden Teoman Gökçe, Ahmet Berberoğlu, Ahmet Kaya ile eski Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Ayşe Neşe Gül’ün HSYK seçimlerinde aday olacağı konuşuluyor.

Seçimlerde kazanmak için barajın 4 bin olduğu tahmin ediliyor. Cemaatin seçimleri kaybetme tehlikesi gördüğü anda YARSAV ve Yargıçlar Sendikası’nın listesini sürpriz bir şekilde destekleyebileceği konuşuluyor. Bu yolla cemaatin, hükümetin seçimi kazanmasını engellemeye çalışacağı ve kendisine yönelik operasyonları durdurmayı amaçlayacağı belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler