Kılıçdaroğlu'nun açtığı yurt, TÜRGEV'e verildi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hizmete açtığı Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin kız öğrenci yurdu, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı'na (TÜRGEV) tahsis edildi. Konuya ilişkin bir açıklama yapan eski belediye başkanı Mustafa Akaydın, "Orası Antalyalıların malıdır, Bilal oğlanın değil" dedi.

Yayınlanma: 03.09.2014 - 11:16
Abone Ol google-news

Büyükşehir Belediyesi'nin, Akdeniz Üniversitesi'ne yakın olan Gülveren Mahallesi'nde hizmete açtığı yurdun temelleri, eski başkan CHP'li Mustafa Akaydın döneminde, 2011 yılı Haziran ayında atıldı. Belediyeler yurt olarak açamadığı için 'Çocuk ve Gençlik Eğitim ve Sosyal Tesisi' adıyla hizmet veren 300 öğrenci kapasiteli kız öğrenci yurdunun açılışı, 25 Mayıs 2013 günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yapıldı.

Kent dışından gelen ve ailesinin ekonomik durumu iyi olmayan üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan tesis, 6 milyon liraya mal oldu. 4 ve 2 kişilik odalar şeklinde düzenlenen yurt, ilk kez geçen öğretim yılında öğrenci kabul etti. Yurda ilk yılında öğrenciler, Büyükşehir Belediyesi'nde görevli meslek uzmanlarıyla yapılan mülakat sonrasında alındı. 4 kişilik odalarda kalan öğrenciler ayda 200 lira, 2 kişilik odalarda kalanlar ise 350 lira ödedi.

Yurdun TÜRGEV'e devri, 30 Mart seçimi sonrası Ak Parti'nin çoğunluğu sağladığı Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 8 Ağustos toplantısında alınan bir karara dayanılarak gerçekleşti. Belediye Meclisi, bu kararla Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel'e 'kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kamu yararına çalışan dernekler ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirmek amacıyla protokol imzalama yetkisi' verdi.

TÜRGEV' devraldığı yurda ilk Türk kadın romancı Fatma Aliye Topuz'un adını vererek, 'Fatma Aliye Hanım Misafirhanesi' olara tesisi internet sitesinde tanıttı. Vakfın Akdeniz Üniversitesi Kampusu'nda açtığı stantta da broşür dağıtılıyor.

MÜLAKATLA ALINIYOR

TÜRGEV'e tahsis edilen kız öğrenci yurdunda ortak mekanlar ve çevresi kayıt altına alan 32 kamerayla izleniyor. Fatma Aliye Hanim Misafirhanesi, ayrıca açık büfe kahvaltı, akşamları 5 çeşit yemek, step tahta ve minderleri, pilates topları, tenis masası ve koşu bandına sahip spor salonu, çamaşırhane, mescit, etüt odaları, misafir odası, kafeterya, konferans salonu, revir, 7-24 kablosuz internet ve 7-24 sıcak su gibi imkanları da öğrencilerine sunuyor.
TÜRGEV'in Antalya'daki yurdunda kalmak isteyen üniversite öğrencilerinin, başvurularının ardından mülakattan geçmeleri gerekiyor. Mülakatlar 1 Eylül Pazartesi günü başladı ve 5 Eylül cuma günü sona erecek.

"ORASI HALKIN, BİLAL OĞLANIN DEĞİL..."

Antalya Büyükşehir Belediyesi eski CHP'li Başkanı Mustafa Akaydın, kendi döneminde yapılan kız öğrenci yurdunun AK Partili Büyükşehir yönetiminde TÜRGEV'e tahsis edilmesine sert tepki gösterdi. Yurdun tamamen belediyenin kaynakları kullanılarak inşa edildiğini kaydeden Akaydın, "Orası Antalyalıların malıdır, Bilal oğlanın değil. Antalyalılar'a analarının ak sütü gibi helaldir. Bunun yapan Menderes Türel'e yazıklar olsun" dedi.

İlk öğrencilerini 2013 - 2014 eğitim yılında alan yurda CHP referansıyla bir tek öğrenci dahi almadığını belirten eski başkan Akaydın, "Alınan öğrenciler, aileleriyle birlikte sosyal inceleme araştırmadan geçti. En yoksul olanları, en fakir olanları seçildi. Ailede yükseköğrenimde okuyan başka biri olup olmadığı gibi pek çok kritere göre inceleme yapıldı. Türbanlısı da o yurttaydı. Ama hepsi çağdaş, pırıl pırıl çocuklardı" diye konuştu.

İsmini vermediği bir CHP milletvekilinin iki yeğenini bu yurda yerleştirmek istediğini fakat "Milletvekili de kendi yeğenlerini kendisi okutsun" diyerek reddettiğini anlatan Akaydın, "Son derece halkçı bir projeydi. Çeşitli çekincelerimizden dolayı belediye olarak çalıştırmayı uygun gördük. Türk Eğitim Vakfı gibi kurumlar istedi ama biz vermedik" dedi.

MİLLETVEKİLİ ACAR'DAN SORU ÖNERGESİ

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar ise Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin kız öğrenci yurdunun TÜRGEV'e devredilmesini TBMM gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede Acar, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

"Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin kız öğrenci yurdunun Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı'na (TÜRGEV) devri hangi gerekçe ile ve hangi koşullarda gerçekleşmiştir? Son 5 yılda hangi belediyeler, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı'na (TÜRGEV) taşınmaz tahsisi yapmıştır? Bu tahsislerin süre ve bedele ilişkin koşulları nedir? Kaç taşınmaz bedelsiz verilmiştir?"

TÜRGEV'e tahsisin ardından yurtta barınan öğrencilere, yurt yönetimi tarafından 'mülakat' çağrısı yapıldığını bildiren Acar, "Gerekçesi ve yasal dayanağı belli olmayan mülakat çağrısı, öğrencilerde 'fişlenme' ve 'yurttan atılma' kaygısı yaratmıştır. Yurtta barınan öğrenciler hangi gerekçe ile mülakata çağırılmıştır? Mülakat kimler tarafından hangi gerekçe ile yapılmış ya da yapılacaktır? Mülakat çağırısının yasal dayanağı nedir? Bu mülakatın sonuçları hangi amaçla kullanılacaktır?" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler