‘Kağıt krizi derinleşiyor önlem alın’

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), aylardır yazılı basının içinde bulunduğu kâğıt krizine bir kez daha dikkat çekerek krizin derinleştiğini ve gerekli adımların biran önce atılması gerektiği belirtildi.

Yayınlanma: 19.11.2018 - 14:36
‘Kağıt krizi derinleşiyor önlem alın’
Abone Ol google-news

TGS’den yapılan açıklamada son dönemde Resmi Gazete’nin baskısına son verildiği, Habertürk ve Vatan gazetelerinin kapatıldığına dikkat çekilen açıklamada,“ Çok sayıda gazete sayfa sayısını azalttı, dergiler boyutlarını küçülttü, onlarca yerel gazete maliyetlerini karşılayamadıkları için yayınını durdurdu. Bazı yayınevleri kitap fiyatlarına zam yaptı, bazıları da baskıyı durdurdu. Son olarak Karar gazetesi ‘batıyoruz’ açıklaması yaptı.

Kısacası yazılı basın kağıt kriziyle boğuluyor. Sorunlar başta Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Akarca’ya iletildi. Yani dosya Cumhurbaşkanının masasında. TGS olarak, gazetelerin kapanmaması ve gazetecilerin işsiz kalmaması için acil yapılması gereken önerilerimizi açıkladık. Gazete kağıdının alımında uygulanan yüzde 8’lik KDV’nin sıfırlanması, Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan fiyatlarına zam yapılması ve devletin gazetelerin yıllık kağıt ihtiyacının yüzde 40’ını sübvanse etmesi gerektiğini vurguladık. Ancak bir talimatla çözülecek sorun büyüyerek adeta bir çığa dönüşüyor.

Hükümet bu soruna çözüm üretmediği takdirde birçok gazetenin kapanması kaçınılmaz olacaktır”denildi. Gazetelerin kamu faaliyeti yürüttüğü anımsatılan açıklamada “Halkın haber alma hakkı demokrasinin olmazsa olmazıdır. Türkiye demokrasisinin gelişmesi ve basın özgürlüğü için gazeteler yayınlarını sürdürebilmelidir. Hükümete ve Cumhurbaşkanına bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Yazılı basın doların insafına bırakılmamalı. Gazeteler kağıt kriziyle boğdurulmamalı. Önümüzdeki günlerde toplanacak Basın İlan Kurulu Genel Kurulu’ndan olumlu sonuçlar çıkmasını istiyoruz. Oradan çıkacak kararlar basının yarasına bir nebze olsun melhem olacaktır”ifadeleri kullanıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler