Eli olmayana parmak izi eziyeti

Elleri olmayanlar, avuç içi damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlar özel hastanelerde parmak izi uygulaması sorunu yaşıyor. Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi Başkanı İlknur Peder, sistemin engelliler için zorunlu olmadığını ancak bilgi eksikliği nedeniyle hastanelerde sıkıntı çıkarıldığını söyledi

Yayınlanma: 19.11.2018 - 22:53
Abone Ol google-news

Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi Başkanı Psikolog İlknur Peder, özel hastane ve tıp merkezlerinde SSK’li hastalar için zorunlu olan parmak izi uygulamasının, elleri ve parmakları olmayan engelliler için farklı sorunlara neden olduğunu söyledi. Peder, “Kendim dahil birçok arkadaşımız benzer sorunlar yaşıyor. Bakanlığın ilgili yönetmenliğine rağmen özel sağlık kurumu çalışanları ile yöneticilerinin bundan haberdar olmadıklarını, farklı zorluklar çıkardıklarını gözlemliyoruz” dedi.

SGK’nin ilgili yönetmeliğinde “Acil durumlar ile genel sağlık sigortalı olan 12 yaş ve altı çocuklar ile 65 yaş üstü kişiler, her iki eli olmayanlar, her iki elinde avuç içi damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlar, felç ve benzeri tıbbi nedenlerden dolayı avuç içi damar izi alınamayan kişilerin, avuç içi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik doğrulamasının yapılması gerekmiyor” ifadesine yer verildiğini anımsatan Peder, şunları söyledi: “Ciddi biçimde bilgi eksikliği var. Medula sisteminin el izi-parmak izi alınması mümkün olmadığı durumlarda alternatif kayıt yöntemi var. Bu açıkça belirtilmiş, düşünülmüştür. Özel hastanelerin, sağlık kurumlarını bize karşı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler