Mahkemeden 'Melih Gökçek rüşvet aldı' sözü için karar: Beraat

2015 yılında Meclis'te yaptığı bir açıklamada, "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, 1998 yılında 250 otobüs alımında, otobüs başına 3 bin 315 Alman Markı rüşvet almıştır" diyen CHP'nin eski Konya Milletvekili Atilla Kart beraat etti.

Yayınlanma: 22.11.2018 - 14:23
Abone Ol google-news

Eski CHP'li vekil Atilla Kart, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in 1998 yılındaki 250 otobüs alımında, otobüs başına 3 bin 315 Alman markı rüşvet aldığını söyledi.

Melik Gökçek, 2014 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı basın toplantısında, belediyenin aldığı otobüslerle ilgili bir Alman firmasından rüşvet aldığı iddiasında bulunan ve yine Ocak 2015'te benzer konularla ilgili hakkında sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunan Atilla Kart aleyhine ayrı ayrı 80 ve 50 bin liralık manevi tazminat davası açmış ve hakkında 'iftira ve hakaret' gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. 

Kart, o dönem "Bu bulgular ve belgeler, aralık 2012'de Adalet Bakanlığı'nın resmi kayıtlarına intikal etmesine rağmen, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında hiçbir işlem yapılmamıştır. Uluslararası, resmi ve bağlayıcılığı olan bir belgeden söz ediyoruz. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuyoruz, devletin yapması gerekeni biz yapıyoruz. Ancak birileri, üstüne düşeni yapmadıkları gibi, muhalefetin yapmasından da rahatsız oluyor. Bu iddiaları cevaplandırmak yerine işi başka yere çekmeye çalışıyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, benim hakkımda dava açıyor ancak biz cevabını veririz" açıkalaması yaptı.

Ankara 20 ve 21. Asliye Hukuk mahkemelerinde devam eden yargılamalarda birleştirme kararı verilerek dosya birleştirilmişti. Yerel mahkeme, asıl dosya yönünden manevi tazminat talebini gerektirecek yasal şartların oluşmaması nedeniyle davanın reddine, birleşen dosya yönünden de taleplerin kısmen kabulüne kısmen reddine hükmederek, Kart'ı 15 bin lira tazminat ödemeye mahkum etmişti.


'SÖYLENENLER İFADE VE DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA'

Tarafların İstinaf Mahkemesi’ne yaptıkları başvuru sonucu yeniden görülen davada kararı veren Ankara Bölge Adliyesi 25. Hukuk dairesi yerel mahkemenin kararını bozdu. Mahkeme kararında, 'davalının basın toplantısında ifadelerinin ifade ve düşünce özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini, sosyal medya hesaplarından paylaşımların ise tarafların karşılıklı iddia ve cevaplarından kaynaklandığını, davacının kişilik haklarının hedef alınmadığını, davacının siyasi kimliği nedeniyle daha ağır eleştirilere açık olması gerektiği ve paylaşımların eleştiri sınırları içinde kaldığı' değerlendirilmesi yapılarak, Kart'ın başvurusunu kabul ederek davaların reddine karar verdi.

KART'TAN AÇIKLAMA

Davanın sonuçlanmasının ardından sosyal medya üzerinden açıklamada bulunan Kart, "Melih Gökçek, Kendisine hakaret edildiği ve iftirada bulunulduğu gerekçesiyle Şahsım aleyhine 130 bin TL tutarında tazminat davaları açmış ve suç duyurusunda bulunmuştur. 3 yılı bulan yargılamalar sonucunda, 7 Kasım 2018 tarihinde tazminat davalarının reddine; 22 Kasım tarihinde ise ceza suçlamasından dolayı beraatime karar verilmiştir. Muhalefet Partilerinin görevlerini yapmaları dileğiyle, bu gelişmeler kamuoyunun bilgilerine sunulmuştur" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler