Hakkari'deki mühimmat patlamasına ilişkin rapor açıklandı

Hakkari'deki mühimmat patlamasına ilişkin rapor açıklandı. Raporda bugüne kadar böyle bir kazanın meydana gelmediği vurgulanarak patlamaya sebep olan mühimmatın kullanılmayacağı duyuruldu.

Yayınlanma: 22.11.2018 - 19:20
Abone Ol google-news



Milli Savunma Bakanlığı, Hakkari'deki mühimmat patlamasına ilişkin raporun detaylarını açıkladı. Rapora göre,  ateşlenen topun arkasındaki parça koptu. Kopan parça zincirleme patlamaya yol açtı. Kara Kuvvetleri, kazaya neden olan top ve mühimmat kullanılmayacağını duyurdu.

Rapordan detaylar şöyle:

Kayıtların incelenmesi ve tanıkların dinlenmesinden, silah ve mühimmatın atışa uygun durumda olduğunun, eğitim ve atış göreviyle ilgili hazırlıkların usulüne uygun olarak yapıldığının anlaşıldığı,

Atışın ardından merminin namluyu normal olarak terk ettiği ancak, topun arkasında “kama” olarak adlandırılan parçanın olağandışı bir şekilde koptuğu, bu nedenle namlu gerisinden çıkan alevin atışlarda kullanılacak barutları tutuşturarak zincirleme yangın ve patlamalara sebebiyet verdiği,

"Bugüne kadar böyle bir kaza meydana gelmedi"

Ayrıca 175 mm’lik M107 K/M toplarla bugüne kadar yapılan atışlarda bu tip bir kazanın meydana gelmediği belirlenmiştir.

Adli makamlarca yürütülmekte olan soruşturma kapsamında atışta kopan topa ait parçaların detaylı teknik analizlerinin yapılması sonucunda kamanın kopma nedeni ve kazanın nihai sebebinin belirlenebileceği değerlendirilmektedir.

Kazanın nihai sebebi belirlenene kadar tedbir olarak 175 mm’lik M107 K/M toplarla bunlara ait mühimmatın kullanımı durdurulmuş, bölgedeki terörle mücadele harekâtı diğer ateş destek vasıtalarıyla desteklenmeye devam edilmektedir.

Bu vesileyle kazada hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, şehitlerimizin kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır; yaralılarımıza ve tedavileri süren silah arkadaşlarımıza acil şifalar dileriz.

Şemdinli ilçesine 40, Derecik beldesine ise 30 kilometre mesafede bulunan Irak sınırındaki Ortaklar köyü yakınında, hakim bir tepeye kurulan üs bölgesinde, 9 Kasım'da 17.00 sıralarında patlama meydana gelmişti. Açıklamalara göre top atışı yapıldığı sırada arızalı mühimmatın neden olduğu belirtilen patlamada, 7 asker şehit olmuş, 25 asker de yaralanmıştı?

 

 

<haber-dikey:1136374>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler