İstinafa ‘anayasal suç’ uyarısı

Erdoğan’ın ‘Karşı hamlemizi yaparız’ dediği AİHM kararının ardından istinaf mahkemesinin Demirtaş dosyasını görüşmeyi erkene almasına Demirtaş’ın avukatlarından yanıt geldi.

Yayınlanma: 25.11.2018 - 22:34
Abone Ol google-news

 

AİHM’nin serbest bırakılması yönünde karar verdiği eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatları, 4 yıl 8 aylık ceza aldığı dosyanın görüşülmesini erkene alan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 2. Ceza Dairesi’ne “kaygılıyız” mesajı verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “karşı hamlemizi yaparız” sözünün istinaftaki dosyanın öne çekilmesiyle formüle edildiği belirtilen dilekçede, “Siyasi erkin, yargı makamlarına ve bu kapsamda özellikle dairenize yöneltildiğini düşündüğümüz emir ve talimat niteliğindeki açıklamasının anayasal suç olduğunun altını çizerek, dairenizden ülkede tarafsız ve bağımsız bir yargı merciinin bulunduğunu ortaya koyacak bir karar almasını bekliyoruz” denildi.

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman tarafından İstanbul BAM 2. Ceza Dairesi’ne verilen dilekçede, 20 Kasım’da AİHM’nin Demirtaş’la ilgili verdiği ihlal ve serbest bırakılması kararına dikkat çekildi. Bu kararın ardından Erdoğan’ın “AİHM kararı bizi bağlamaz. Karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” şeklinde açıklama yaptığı anımsatılan dilekçede, “AİHM kararından hemen sonra Cumhurbaşkanı’nca yapılan bu beyanın, esasen dairenize yönelik olduğu, müvekkilin istinaf incelemesi için dairenizde duran işbu dosyasının derhal karara çıkarılarak cezasının onanması talimatı niteliğinde olduğu yönünde çok ciddi kuşkular bulunmaktadır” denildi.

AİHM kararı uyarınca Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerekliliğine işaret edilen dilekçede, “Siyasi erkin, yargı makamlarına ve bu kapsamda, özellikle dairenize yöneltildiğini düşündüğümüz emir ve talimat niteliğindeki açıklamasının anayasal suç olduğunun altını çizerek, dairenizden, ülkede tarafsız ve bağımsız bir yargı merciinin bulunduğunu ortaya koyacak ve bu dosya kapsamında da ileride AİHS’in 18. maddesinin muhtemel ihlalini önleyecek şekilde tutum sergilemesini ve bu doğrultuda karar almasını saygıyla talep ederiz” değerlendirmesi yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler