Diyanet’ten ihaleye ‘afet’ bahanesi

Her yıl ek ödeneklerle bütçesini katlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, ücretsiz dağıttığı kitabı bastırmak için yarım milyon değerinde ‘afet’ ihalesi açtı.

Yayınlanma: 30.11.2018 - 22:14
Abone Ol google-news

 

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütün etkinliklerinde ücretsiz olarak dağıttığı “Peygamberimiz ve Gençlik” kitabını bastırmak için “doğal afet” kapsamında 10 günde ihale tamamladığı ortaya çıktı. Diyanet’in yarım milyon değerindeki ihalesinde “pazarlık usulü” seçilmesinin gerekçesi ise “Doğal afet, salgın hastalık, can ve mal kaybı tehlikesi” ile açıklandı. Diyanet’in ihaleyi devrettiği yüklenici firma olan Özgün Matbaacılık’a ise son 8 yılda onlarca devlet ihalesi verildiği tespit edildi.

Devlet bütçesinden aldığı payla yetinmeyip her yıl ek ödeneklerle bütçesini katlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, ekonomik krize karşın “para dağıtmaya” devam ediyor. Hükümetin “dindar nesil” projesi kapsamında Diyanet’in, devlet okullarında, öğrenci yurtlarında ve Kuran kurslarında düzenlediği etkinliklerde ‘ücretsiz’ dağıtılan “Peygamberimiz ve Gençlik” kitabı için ‘pazarlık usulü’ yeni bir ihalenin alelacele tamamlandığı belirlendi. Diyanet’in ihalesinin adrese teslim şekilde tamamlanması da dikkat çekti.

‘Afet, hastalık, can kaybı...’

Diyanet’in, “Acil kitap” basım işini İhale Yasası’nın ‘özel durumlar’ için işaret ettiği “pazarlık usulü” ile ihalenin ilanını duyurmadan, kendi davet ettiği firmalarla gerçekleştirdiği belirlendi. İhalenin bu yöntemle yapılması da “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine, ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” gerekçesi ile açıklandı. 10 günde tamamlanan ihale için 442 bin TL maliyet belirlenen basım işi kapsamında 2 şirketten teklif alındı. Birinci şirket 430 bin teklif ederken Diyanet, ihaleyi 416 bin TL karşılığında 15 günde tamamlanması koşuluyla Özgün Matbaacılık’a verildi.

Adrese teslim

Diyanet’in ilansız olarak tamamladığı ihalenin “adrese teslim” olması da dikkat çekti. İhaleyi alan Özgün Matbaacılık’ın ihale geçmişi incelendiğinde 2010’dan itibaren Milli Eğitim Bakanlığı’nın “ücretsiz” dağıtılan ders kitapları başta olmak üzere, Diyanet ve farklı kurumlara Kuran meali ve çeşitli basım işlerinde devletten milyonlarca lirayı bulan 40’ın üzerinde ihale aldığı belirlendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler