Kilometreyi düşüren hapse girecek

Aldığı aracın kilometresinin düşürüldüğünü öğrenen Olgun Y. şikayetçi oldu. Olayı nitelikli dolandırıcılık sayan savcılık, dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi. Aracın eski sahibine 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Yayınlanma: 01.12.2018 - 09:15
Abone Ol google-news

Bursa'da yaşayan Olgun Y, internetten ilanını gördüğü ikinci el otomobilin sahibi S.Y'yi arayarak satış işlemleri için Ankara’ya gitti. Burada S.Y’nin vekalet verdiği kardeşi M.Y. ile buluşarak aracı ekspertize gösteren Olgun Y, otomobilin motor ve kaporta aksamına bakılarak, kilometre sayacının 124 binde olduğu yönünde rapor aldı. Ardından M.Y. ile notere giderek aracı 34 bin 500 liraya satın aldı.

MUAYENEDE ÖĞRENDİ

Fenni muayenesini yaptırmak üzere otomobili Bursa'nın Kestel’deki muayene istasyonuna götüren Olgun Y, otomobilin bir önceki muayenesinin 270 bin kilometredeyken yapıldığını ve kilometresinin düşürüldüğünü öğrendi. Kandırıldığını anlayınca şüphelilere ihtarname gönderen Olgun Y, olumlu yanıt alamayınca suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı şüpheli kardeşler hakkında nitelikli dolandırıcılık suçundan, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. İddianame, Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek dava açıldı.

DOLANDIRICILIĞIN ÜST SEVİYESİ

Olgun Y'nin avukatı Saygun Çelebi daha önce mahkemelerin bu olaya dolandırıcılık olarak baktığını belirterek ‘’ Eskiden bu duruma alışveriş gibi bakılıyordu ama bu işin özel uzmanlık gerektirmesi, dolandırma ve kandırma maksadıyla yapılması gerekçesiyle önce basit dolandırıcılık denildi. Fakat işin içine teknoloji, daha faza uzmanlık girdikçe ve dolandırıcılık yapmak için kafa yormak gerektiği anlaşılınca, dolandırıcılığın bir üst seviyesi olan nitelikli dolandırıcılık olarak kabul edildi’’ dedi. Eskiden bu tür davalara asliye ceza mahkemelerinin baktığını ifade eden avukat Çelebi, yargılamayı şimdi bir üst mahkeme olan ağır ceza mahkemelerinin yaptığını ifade ederek ‘’Dolandırıcılığın en üst seviyesi olarak yargılanıp ceza alıyorlar” şeklinde konuştu.

RAPOR ALIN

Avukat Saygun Çelebi, bu tür mağduriyetlerle çok fazla karşılaştıklarını belirterek, ikinci el araç alacakların kilometre kontrollerini yetkili servislerden veya fenni muayene istasyonlarından kilometrelerinde oynama yapılıp yapılmadığını öğrenebileceklerini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler