Elçi ve Epözdemir için adalet istediler

İçişleri Bakanlığı ve Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından Galatasaray meydanında oturma eylemleri yasaklanan Cumartesi Anneleri, 714’ncü haftada İstanbul İHD Şubesi’nde bir araya geldi.

Yayınlanma: 01.12.2018 - 21:14
Abone Ol google-news

Cumartesi Anneleri, 1994’te katledilen avukat Şevket Epözdemir ve Diyarbakır Baro başkanıyken katledilen avukat Tahir Elçi’yi anarak adalet istedi.

Gözaltında kayıp yakını Maside Ocak haftanın basın açıklamasını okuyarak “15 haftadır Galatasaray’da basın açıklaması yapma hakkımız hukuksuz bir şekilde engelleniyor. Yurttaşlar olarak hak ve özgürlüklerimizden mahrum bırakılıyoruz” dedi. Bu haftaki açıklamayı katledilen tüm avukatlara adadıklarını söyleyen Ocak, “25 Kasım 1994 tarihinde bürosundan evine giderken avukat Şevket Epözdemir kaçırıldı. Ailesi tüm yasal girişimlerde bulundu. Ancak suçun ortaya çıkartılması cinayetten 17 yıl sonra yapıldı. Etkin bir soruşturma yürütülmedi. Şevket Epözdemir’in katledilmesi çeyrek asırdır cezasız bırakıldı” dedi. Tahir Elçi cinayetinde etkin bir soruşturma yürütülmemesine tepki gösteren Ocak, “Cinayetin üzerinden 3 yıl geçti ama bir sanık bile dosyada bulunmuyor” diye konuştu.

Avukat Şevket Epözdemir’in yeğeni Ferhat Epözdemir ise “Toplu mezarların ortaya çıktığı, toplu işkencelerin yapıldığı dönemi bilip ve korkmadan direnen beyaz güvercin olan Şevket Epözdemir kontragerilla ve çeteleri tarafından kaçırılıp katledildi. Vücudunda çok sayıdı işkence izi görüldü” diye konuştu.

‘Peşini bırakmam’

Eylemde söz alan gözaltında kaybedilen gazeteci Ferhat Tepe’nin babası İshak Tepe ise, “Şevket bizim avukatımızdı. Dönemin bölge tugay komutanı o dönem herkesi tehdit ediyordu. Bir gün tüm siyasi partilerin il ve ilçe başkanlarını bir toplantıya çağırdı ve hepimizi tehdit etti, biz de tartıştık. 15 gün sonra Ferhat kaybedildi, 3 ay sonra da Şevket. Şikâyet ettik ancak ifadesi hiç alınmadı, AİHM bile ifadesini alamadı. Ne Ferhat’ın ne de Şevket’in peşini bırakmadım, bırakmayacağım” ifadelerini kullandı.

‘Analık hakkımdı’

Polisin eylem alanına yığınak yapmasına tepki gösteren oğlunu gözaltında kaybeden Hanife Yıldız “Buraya polisi yığanlar, kadınlar katledilirken nerede? Benim analık hakkım elimden alındı, polisin burada ne işi var? Hem adalet istiyoruz hem de hakkımızı arıyoruz. Size de adalet lazım olacak.”
 Bu haftaki açıklamaya CHP milletvekili Sezgin Tanırkulu ve HDP milletvekili Meral Danış Beştaş da katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon