‘Irkçılığa Hayır, Hepimiz Göçmeniz’

Antikapitalistler ve Dur De Platformları artan mülteci karşıtlığına ilişkin panel düzenledi.

Yayınlanma: 01.12.2018 - 21:22
Abone Ol google-news

Fotoğraf: Evrensel

Antikapitalistler ve Dur De Platformları “Irkçılığa Hayır, Hepimiz Göçmeniz” başlıklı panel gerçekleştirdi. İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Cezayir toplantı salonunda gerçekleştirilen panelde “Aşırı sağın önlenebilir yükselişi” ve “Irkçılığa karşı Suriyelilerle dayanışmanın olanakları ve deneyimler” başlıklı konular ele alındı.

Panelin ilk konuşmacısı sinemacı yazar Melek Ulagay, “İnsanlar keyif için göç etmiyorlar. Onları göç etmeye neden olan olaylar var. Esas mesela bu göçe neden olan dünya” diye konuştu. Amerikan politikalarının sürekli savaş ürettiğine değinen Ulugay, “Savaş sanayisini ayakta tutmak zorundalar. Neoliberal sistem çöktü. Yeni bir alternatif getirilmediği zaman bu çöküş göçe zorlayacak” ifadelerini kullandı. Öğretim üyesi Tolga Tüzün ise göçmenlere karşı ırkçılığın artmadığını hep varolduğunu belirterek, “Neoliberal sistem içinde hali hazırda olan bir şey. İslamafobinin arttığı bir dönemde  yaşıyoruz. Özellikle Avrupa ve Amerika’da” dedi.

‘Sığınmak yasadışı değil’

Panelin ikinci bölümünde ise “Irkçılığa karşı Suriyelilerle dayanışmanın olanakları ve deneyimler” başlığı ele alındı. Antikapitalistler Platformu aktivisti Tuğba Çelik, “Sığınma yasadışı bir eylem değildir. Ama ana akımda yasadışı olarak gösteriliyor. Burada bir hak talebini öteleyen bir şey var. Söylemin çok güçlü olduğu ve taraftar bulduğu bir dönemde böyle söylemlerle mücadele etmek gerekiyor” dedi.

Gazeteci, yazar Emine Uçak ise “Ekonomik kriz arttıkça Suriyelilerin aldığı yardım tepki çekiyor. Ucuz iş gücü olarak görüyorlar. Türkiye’deki tepki ırkçılık üzerinden değil” diye konuştu. Göç Araştırmaları Derneği’nden Polat Alpman da “Kiraların yükselmesini, işsizliği Suriyelilerle bağlıyorlar ama bu onların ırkçılığından kaynaklı değil. Sosyal medyada yapılan yorumlara bakınca delirmiş bir güruh var” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler