Bakan ayrımcılığı savundu

TDK sözlüğünde yer alan, kadınları aşağılayan kelimeler kaldırılmıyor.

Yayınlanma: 02.12.2018 - 22:28
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1150599>

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk Dil Kurumu’nun (TDK) sözlüğünde kadınları aşağılayan ifadelerle ilgili “bir milletin günlük hayatta kullandığı sözcükler ve bunlara halk tarafından yüklenen anlamların ayrımcılık nedeni olarak görülemeyeceğine” atıf yaparak, söz konusu kelime ve anlamların arkasında durdu.

CHP Milletvekili Deniz Yavuzyıl-maz’ın, TDK sözlüğünde kadınları aşağılayan, psikolojik şiddet sayılabilecek ifadelerin kaldırılması ile ilgili Ersoy’a yönelttiği sorulara yanıt geldi. Yavuzyılmaz “kirli”, “müsait”, “oynak” ve “esnaf” gibi kelimelerin anlam tanımları ve örnek cümlelerinde kadınlara hakaret edildiğini belirterek, düzeltilmesini istedi. Bakan Ersoy, sözlükte yer alan “müsait” kelimesinin ikinci anlamı olarak “Flört etmeye hazır olan (kadın)” tanımına uygun anlamın ilk defa Ömer Seyfeddin’in bir eserinde 1918’de tespit edildiğini bildirdi. Buna göre 100 yıl önce “flört etmeye hazır kadın anlamında” kullanılan “müsait” kelimesinin günümüzde aynı anlamda kullanılmamasına karşın Ersoy, müsait kelimesinin söz konusu anlamının Türkçe Sözlüğe 1983”te girdiğini bildirdi. Yavuzyılmaz, “TDK Kurumu yetkililerine sesleniyorum: Bıraksınlar 1900’lü yıllarda bir iki kitapta yazılan kelime anlamlarına atıf yapmayı, kendi çevrelerinde ‘müsait’ kelimesini sözlükte belirtilen anlamda kullanan bir topluluk veya bir tek kişi var mı; bunu örnek göstersinler” diye konuştu. 

TDK sözlüğünde yer alan ifadeler

TDK’nin resmi internet sitesindeki Güncel Türkçe Sözlük’te yer alan bazı kelimeler ile tanım ve örnekleri şöyle sıralandı: Müsait: Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın). Serbest: Ağırbaşlı olmayan, hoppa (kadın). Esnaf: Kötü yola sapmış olan kadın. Oynak: Davranışları ağırbaşlı olmayan (kadın veya kız) 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler