CHP’li vekiller ‘Gizem’ için Rusya’da

Kutup bölgesinde çevre eylemi düzenledikleri gerekçesiyle 29 Greenpeace üyesiyle birlikte iki aydan beri Rusya’da cezaevinde tutulan aktivist Gizem Akhan’ın bugünkü duruşmasını izlemek için Rusya’ya giden CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, aynı gün Rusya’da olacak olan Başbakan Tayyip Erdoğan’a, “Gizem’e sahip çık, sorunu Putin’e ilet” çağrısı yaptı.

Yayınlanma: 20.11.2013 - 19:52
Abone Ol google-news

CHP milletvekilleri Onur, Veli Ağbaba ve İlhan Cihaner, Greenpeace gönüllüsü Gizem’e destek için bugün St. Petersburg’da olacaklar. Duruşmanın yapılacağı Saint Petersburg’a gitmeden önce Cumhuriyet’e bilgi veren Melda Onur, dünyanın her yerinden çevrecilerin destek yağdırdığı ve kampanyalar düzenlediği Gizem Akhan’a, CHP olarak destek vermek için gitme kararı aldıklarını söyledi. Onur, bugün Başbakan Erdoğan’ın da “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Ortak Bakanlar Kurulu” toplantısı için Saint Petersburg’da olacağına dikkat çekerek Başbakan’dan Gizem’e sahip çıkmasını istedi. Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e konuyu iletmesini isteyen Onur, “Başbakan’ın orada olduğu gün duruşmanın yapılması iyi bir tesadüf. Başbakan, Gizem sorununu Putin’e iletsin ve sahip çıktığını göstersin” diye konuştu.

19 Eylül 2013’te 24 yaşındaki Gizem Akhan, Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin, mutfağında staj yaptığı Greenpeace Artic Sunrise gemisi ve mürettebatına el koyması sonucunda gözaltına alındı ve 24 Eylül 2013’te Rusya’nın Murmansk şehrine getirildi. 26 Eylül’de hâkim karşısına çıkan Akhan’ın, Rus Araştırma Komitesi’nin araştırma ve delil toplama süresi olarak bildirdiği 24 Kasım 2013’e kadar tutuklu kalmasına karar verildi. 3 Ekim 2013’te azami cezası 15 yıl olan “korsanlıkla” suçlandı. 16 Ekim 2013’te kefalet başvurusu reddedilen Gizem’e yapılan suçlamaya 25 Ekim’de 7 yıla kadar cezası olan “holiganlık” eklendi. 12 Kasım 2013’te Murmansk’tan St. Petersburg’a SIZO 5 Tutukevi’ne nakledilen Gizem Akhan, bugün St. Petersburg’da mahkeme önüne çıkacak.

Kefaletle bırakılabilir

Önceki gün iki Rus eylemcinin salıverilmesi kararının ardından dün de 9 göstericinin 2’şer milyon ruble karşılığında şartlı tahliye edilmesine karar verildi. Serbest bırakılanlar arasında Fransa, İtalya, Arjantin, Yeni Zelanda, Polonya ve İngiltere vatandaşları yer alıyor. 30 tutuklunun da serbest kalması halinde Greenpeace örgütü, tamı tamına 60 milyon ruble, yaklaşık 3 milyon 750 bin TL kefalet ödeyecek.

Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu Gülçin Şahin duruşmaya katılan milletvekillerine teşekkür ederek “Bugüne dek pek çok devlet adamı ve yüzlerce parlamenter ve pek çok ünlü isim barışçıl eylemcilerle ilgili açıklamalarda bulundu. Bu kadar insanın aynı konu üzerinde anlaştığı görülmemiş bir durumdur. Ama bugün hepsi Greenpeace ile görüş birliğinde. Gizem ve gözaltındaki diğer arkadaşlarımız, yazdıkları mektuplarda, onları desteklerin ayakta tuttuğunu, Kuzey Kutbu’ndaki petrol aramalarının hem o bölge hem de tüm dünyaya etkilerini duyurmak adına bir fark yaratmaktan gururlu olduklarını ifade ediyorlar” dedi.

 Dünya aktivistlerinden destek

Gizem Akhan’a Türkiye’den ilk siyasi destek ise CHP İstanbul Milletvekili Onur’un “Gizem’i serbest bırakın” yazan tişört giyerek TBMM’ye gitmesiyle başladı. Aynı hafta, CHP’li 6 milletvekili Greenpeace’in Rusya Konsolosluğu önünde düzenlediği eyleme katıldı, 50’ye yakın CHP milletvekili Rus mahkemesine destek mektupları gönderdi.

Gönüllülerin serbest bırakılması için destek verenler arasında oyuncular, siyasetçiler, devlet temsilcileri de bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler