Mayın kaynaklı engellilik, doğuştan gelmiyor, hastalık ya da kaza değil...

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kara mayınlarının imhası ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmekten uzak olduğunu belirterek "Kaybedilen her insanla insanlık da kaybediyor. Anti-personel karamayınları, engellik nedeni olamaz, olmamalı. Doğuştan gelmiyor, hastalık ya da kaza değil" dedi.

Yayınlanma: 03.12.2018 - 12:34
Abone Ol google-news

 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle açıklama yapan Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten "Engeller doğuştan gelebilir veya sonradan geçirilen hastalıklar ya da kazalar sonucu ortaya çıkabilir cümlesi ile açıklayamayacağımız bir başka engellilik durumu da anti-personel karamayınlarının neden olduğu engelliliklerdir. Anti-personel karamayınları, bir kişinin mevcudiyeti, yaklaşması veya teması ile infilak edecek biçimde tasarımlanan ve bir veya birden fazla kişiyi etkisiz hale getirecek, yaralayacak veya öldürecek mayındır. Karamayınları nedeniyle meydana gelen yaralanmalar çoğunlukla uzuv kayıplarına neden olan yaralanmalardır ve mayın patlamasından sağ kurtulanlar, hayatlarına engelli bir birey olarak devam etmektedirler" dedi.

Karamayınları İzleme Örgütü (MONITOR) 2018 Raporu'na göre, savaş ve çatışmaların yaşandığı ülkeler başta olmak üzere, geçen yıl, anti-personel karamayınları ve savaş artığı patlayıcılar nedeniyle 2 bin 793 kişinin öldüğünü, bin 431 kişinin de yaralandığını vurgulayan ve bu kayıpların yüzde 76'sını da sivillerin oluşturduğuna dikkat çeken Öğreten, şöyle dedi:

"Türkiye'de, 1950-1998 yılları arasında toprağa döşenen bir milyonun üzerindeki mayın nedeniyle ölen ya da yaralananlara ilişkin bir veri tabanı bulunmamaktadır. İçişleri Bakanlığı, 2010 yılında, 1984 ile 2010 yılları arasında 6 bin 360 mayın kaybı olduğunu açıklamıştır. Rapora göre, bin 269 kişi hayatını kaybetmiş, 5 bin 91 kişi de yaralanmıştır. Türkiye uluslararası kamuoyuna, anti-personel mayınların neden olduğu acılara ve kayıplara son verme taahhüdünde bulundu. Türkiye bu taahhütlerini 2014 yılında yerine getiremedi. Mayınlar temizlenmemesinin, mayın ve patlayıcı risk eğitimlerinin yapılmamasının sonucu ise binin üzerinde insanın ölümü ya da yaralanması oldu. Sorun halen devam ediyor. 2014 yılında taahhütlerini yerine getiremeyen Türkiye,mayınları 2022 yılına kadar temizlemek için ek süre talebinde bulundu. Mayın temizliğindeki ilerleme, Türkiye'nin 2022 tarihini de yakalayamayacağını göstermektedir. Bunun anlamı ise, mayın ve savaş artığı patlayıcılar nedeniyle ölüm ve yaralanmaların devam edeceğidir. Kaybedilen her insanla insanlık da kaybediyor. Anti-personel karamayınları, engellik nedeni olamaz, olmamalı. Doğuştan gelmiyor, hastalık ya da kaza değil"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler